Philips bundelt krachten om ontwikkeling non-vasieve MR-HIFU technologie te versnellen

Array

Philips bundelt krachten met Engelse medisch toppartijen om ontwikkeling van veelbelovende non-vasieve MR-HIFU technologie te versnellen. De Focused Ultrasound Foundation, Koninklijke Philips, het ICR en de Royal Marsden gaan ‘in centrum’ samenwerken om de ontwikkeling van gerichte ultrasone behandeling te versnellen en wereldwijde normen vast te stellen, voor verbetering van de patiëntenzorg overal ter wereld

Londen (Verenigd Koninkrijk) – De Focused Ultrasound Foundation en Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) zijn een innovatief publiek-privaat samenwerkingsverband aangegaan met het in Londen gevestigde Institute of Cancer Research en de Royal Marsden NHS Foundation Trust. Dankzij deze samenwerking beschikken het ICR (Institute of Cancer Research ) en de Royal Marsden in Londen over een centraal punt voor onderzoek van ultrasone behandeling, als onderdeel van het internationale Focused Ultrasound Foundation Centers of Excellence Program.echocardiographie-Philips-200x200In Nederland werkt Philips ook met klinische partners aan de ontwikkeling van de MR-HIFU technologie, onder meer met het UMC Utrecht.

Door dit nieuwe initiatief ontstaat een uiterst geavanceerd kenniscentrum voor artsen en onderzoekers die zich bezighouden met HIFU (High Intensity Focused Ultrasound)-therapie. Er zal worden gewerkt aan de ontwikkeling van klinisch bewijs op oncologisch gebied en van ‘best practices’, behandelstandaarden en protocollen. Bij gerichte ultrasone behandeling wordt ultrasone energie zeer nauwkeurig toegediend op doelweefsel, dat thermisch wordt vernietigd. De technologie wordt gecombineerd met beeldgeleiding, zodat de behandeling in real-time kan worden bepaald, gericht en gevolgd. Dit initiatief zal in het komende najaar van start gaan met een klinisch onderzoek voor beoordeling van de behandeling van botmetastases bij kankerpatiënten. In 2009 is door de universiteit van Virginia een soortgelijk centrum opgezet om het gebruik van gerichte ultrasone toediening, in het bijzonder bij hersenaandoeningen, op een hoger plan te brengen.

“High Intensity Focused Ultrasound (HIFU)-therapie biedt ongekende mogelijkheden voor de oncologie, maar ook voor tal van andere essentiële klinische gebieden,” aldus dr. Gail ter Haar, die dit initiatief coördineert. “Om dit te bereiken moeten we nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen, standaarden voor consistente toediening van de behandeling vaststellen en training geven aan de personen die deze zorg gaan verlenen. Dit zal hier allemaal gaan gebeuren, dankzij de Focused Ultrasound Foundation. Wij zijn enthousiast en vereerd dat we deel mogen uitmaken van een netwerk dat tot doel heeft de behandelresultaten van patiënten overal ter wereld te verbeteren.”

De Focused Ultrasound Foundation fungeert als aanjager voor deze samenwerking, en de leiding van deze stichting zal intensieve ondersteuning verlenen aan het ICR, de Royal Marsden en Philips in het proces dat moet leiden tot normbepalende vormen van translationeel en klinisch onderzoek, training en behandeling. Bij het opzetten van het Focused Ultrasound Centers of Excellence Program brengt de Foundation de beste mensen en middelen bijeen in gerenommeerde onderzoekscentra overal ter wereld, binnen de dynamische multidisciplinaire omgeving die als voedingsbodem zal fungeren voor activiteiten die onmisbaar zijn voor een snellere verbetering van de patiëntresultaten.

“Dit nieuwe initiatief, dat een plaats zal krijgen op het ICR en de Royal Marsden en dat deel uitmaakt van het Focused Ultrasound Foundation Centers of Excellence Program, betekent een wezenlijke stap vooruit voor deze technologie,” meent dr. Neal F. Kassell, oprichter en voorzitter van de Focused Ultrasound Foundation. “Onze Centers of Excellence beschikken niet alleen aantoonbaar over uitzonderlijke technische en klinische expertise op het gebied van gerichte ultrasone technieken, maar dragen tevens bij aan de vorming van een synergistisch netwerk waarin expertise optimaal wordt benut en best practices worden uitgewisseld.”

“Met onze bijdrage aan dit centrum kunnen we de gerichte ultrasone technologie verder ontwikkelen en de zorgstandaard voor patiënten overal ter wereld mede bepalen,” verwacht Falko Busse, General Manager MR-Therapy bij Philips Healthcare. “Het ICR en de Royal Marsden zijn een ideale keus, aangezien het in beide gevallen gaat om gevestigde instellingen die wereldwijd een toonaangevende rol vervullen op het gebied van kankeronderzoek. Ze kunnen bogen op een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om het introduceren van nieuwe technologieën en methoden voor kankerzorg, naast rigoureuze, evidence-based standaarden. Prof. Ter Haar en haar groep doen baanbrekend werk op het gebied van gerichte ultrasone therapie, en hebben zich vooral bewezen bij het vestigen van standaarden die nodig zijn om deze therapie wereldwijd ingang te doen vinden.”

Het centrum zal worden geleid door prof. Gail ter Haar en prof. Nandita deSouza. Prof. Ter Haar geeft leiding aan het Therapy Ultrasound Team van het ICR. Als toonaangevend natuurkundige op haar gebied heeft ze onderzoek gedaan naar de fundamentele wetenschappelijke aspecten van deze technieken. Al in een vroege fase nam ze deel aan klinisch onderzoek en aan de verbetering van instrumenten. Prof. deSouza zal als klinisch hoofd van dit nieuwe initiatief fungeren. Ze is de meest vooraanstaande universitaire radioloog van het ICR en de Royal Marsden, en geniet internationaal een grote reputatie op het gebied van MRI. Prof. deSouza heeft klinische pilotonderzoeken uitgevoerd voor MR-geleide thermische therapieën.

Bron: Philips

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen