Catharina Ziekenhuis bouwt verder aan de toekomst: eerste fase ‘Operatie comfort’ afgerond

Array

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft vandaag het nieuwe polikliniekgebouw naast de hoofdingang van het ziekenhuis in gebruik genomen. De opening valt middenin de feestweek van het ziekenhuis. Het Catharina Ziekenhuis viert deze week namelijk haar 40-jarig bestaan. Met het in gebruik nemen van het gebouw, is fase 1 van ‘Operatie comfort’ afgerond. Het ziekenhuis ondergaat de komende jaren een grootse metamorfose; alle negentien verpleegafdelingen en het bestaande polikliniekgebouw worden grondig gerenoveerd.


Bouwen voor mensen
Bij het ontwerpen van het nieuwe polikliniekgebouw stonden het verhogen van gastvrijheid en comfort voor de patiënten centraal. Daarin past het bundelen van afspraken en onderzoeken, zodat patiënten niet meerdere keren naar het ziekenhuis hoeven te komen. Daarom is naast de polikliniek Neurologie, de afdeling Klinische Neurofysiologie geplaatst, zodat aansluitend aan een bezoek aan de medisch specialist een onderzoek gedaan kan worden.

In het hele gebouw zijn de looproutes kort en zitten poliklinieken op een logische plek. Zoals de poliklinieken Geriatrie en Kindergeneeskunde op de begane grond. Voor ouderen en ouders met kinderen eenvoudig bereikbaar. De wachtruimtes zijn huiselijk en sfeervol ingericht. En door slim te bouwen, valt op alle plekken daglicht naar binnen.

Nierziekten 
Blikvanger van het nieuwe polikliniekgebouw is de bovenste etage. Op één locatie wordt alle zorg voor mensen met een nierziekte geboden; vanaf het eerste stadium tot en met de dialyse en voorbereiding op een niertransplantatie. Is dialyse onvermijdelijk dan kan thuisdialyse een oplossing zijn. In het midden van de afdeling is een trainingsruimte gebouwd waar verpleegkundigen patiënten begeleiden om zelf thuis te kunnen dialyseren. Voor mensen die vaak en soms jarenlang meerdere keren per week in het ziekenhuis gedialyseerd moeten worden, zijn alle behandelplekken voorzien van TV, radio, telefoon en WiFi.  De open ruimtes op de afdeling nodigen uit voor lotgenotencontact.

Bouwen voor de toekomst 
In het nieuwe polikliniekgebouw bevinden zich ook twee verpleegafdelingen. Dat is gedaan om wisselruimte te creëren zodat alle verpleegafdelingen in het bestaande beddenhuis de komende jaren grondig gerenoveerd kunnen worden. Deze renovatie start nog dit jaar, evenals de verbouwing van het bestaande polikliniekgebouw. Hier zullen, daar waar mogelijk, zoveel mogelijk onderzoeksafdelingen bij de betreffende polikliniek komen. De meeste poliklinieken zitten dan bij elkaar in twee aan elkaar gekoppelde, gastvrije en moderne gebouwen.

 

Recente artikelen