Een zaak van gewicht: kan wiskunde helpen bij afvallen?

Array

Uit onderzoek van de Biometris groep van Wageningen UR blijkt dat de ‘drang’ tot afvallen al enkele maanden vóór het beginnen met een dieet aanwezig is en dat die drang al verdwijnt ruim voordat er met het dieet gestopt wordt. De onderzoekers gebruikten een wiskundig computermodel dat allerlei stimuli om meer of juist minder te eten onder één noemer brengt, die aangeduid kan worden met ‘drang’. Een beter begrip van het gevonden verschijnsel kan helpen bij het bereiken van een stabiel gezond gewicht en het voorkomen van het bekende jojo-effect.

cijfersOvergewicht is een gezondheidsrisico. Ondanks uitgebreide voorlichting slagen steeds meer mensen er niet in hun dagelijkse voedselinname in evenwicht te brengen met de hoeveelheid voedsel die dagelijks nodig is. Een belangrijke oorzaak is ongetwijfeld dat voedsel, zeker in westerse landen, vaak in ruim voldoende mate aanwezig is. De beschikbaarheid van eten is voor de meeste mensen een stimulans om te gaan eten. Het kost normaal gesproken enige zelfbeheersing om dat niet te doen, zeker als het eten er lekker uitziet. Naast dit soort externe stimuli produceert het lichaam zelf allerlei stoffen die aanzetten tot eten of het eten juist afremmen.

Onderzoekers van Wageningen UR hebben een wiskundig model gebruikt om het proces van het beheersen van het lichaamsgewicht te beschrijven. Het netto effect van alle stimuli om al dan niet te gaan eten heet in het model de ‘drang’, in het Engels aangeduid met ‘drive’. Het computermodel is gebruik voor de analyse van de gegevens van twee proefpersonen gedurende meer dan tien jaar. Het model laat zien dat de drang tot afvallen al een paar maanden vóór daadwerkelijk met een dieet wordt begonnen hoog is. En al een paar maanden voordat gestopt wordt met een dieet is de drang om af te vallen laag.

Een bekend verschijnsel bij afvallen is het jojo-effect. Nadat je bent afgevallen, val je terug in je oude patroon en kom je snel weer aan. Dat herhaalt zich en ondertussen gaat je gewicht langzaam omhoog, waardoor afvallen steeds lastiger wordt. Dat is een zogenoemd terugkoppelingseffect. Als dat effect te beïnvloeden is, kan je de schommelingen misschien beperken, of zelfs vermijden.

Twee maanden is een lange tijd als het om gewichtsverandering gaat. De uitkomst van deze studie suggereert dat er ruimte is om in die tijd bij te sturen in de goede richting. Een beter begrip van het gevonden verschijnsel kan misschien helpen in het bereiken van een leefpatroon dat tot een stabiel gezond gewicht leidt.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen