KNO-patiëntjes goed op de hoogte via kinderhelden Ernst en Bobbie

Array

De kinderhelden Ernst en Bobbie en medewerkers van Bronovo zorgen er voortaan voor dat jongens en meisjes – én hun ouders – prima voorbereid en meer ontspannen het Haagse ziekenhuis betreden voor de plaatsing van trommelvliesbuisjes of verwijdering van keelamandelen. De afdeling KNO bracht op donderdag 3 oktober voorlichtingsfilms uit waarin het populaire duo de gang maakt naar Bronovo.

De afdeling KNO van Bronovo besteedt extra zorg aan jonge kinderen. De kersverse producties, bedoeld voor jongens en meisjes van ongeveer drie tot acht jaar, onderstrepen dat streven. Ouders kunnen de films met hun kind bekijken via het YouTube-kanaal van Bronovo (www.youtube.com/bronovo). Gezien het grote aantal expats dat Bronovo weet te vinden, zijn er ook Engelse versies beschikbaar van deze films over plaatsing van trommelvliesbuisjes en verwijdering van keelamandelen. Verder is er een versie met specifieke uitleg voor ouders. Behalve Ernst en Bobbie bekleden ziekenhuismedewerkers een rol. Het hele proces – vanaf de entree op de poli tot de thuiskomst – is in beeld gebracht.

 

Gert-Jan van den Ende, de vertolker van Bobbie, vertelt: “Ik ben het kind dat moet worden geholpen en Ernst is de bezorgde persoon die hem begeleidt. In het begin van de films is er veel humor, precies wat je verwacht van Ernst, Bobbie en de rest, maar we hebben het werkelijkheidsgetrouw gehouden. Ja, je hebt pijn en ja, het is even vervelend, maar uiteindelijk word je er wel beter van.”

 

Van den Ende: “Samen met Erik van Trommel, die Ernst speelt, heb ik onmiddellijk ‘ja’ gezegd op het verzoek van Bronovo om de films te maken. We zijn beiden Hagenaars. Bovendien zijn mijn drie kinderen geboren in Bronovo. Dankzij de rolverdeling tussen Erik en mij kunnen kinderen zich identificeren met patiëntje Bobbie. Een kind ziet mij hopelijk als een vriend en dat maakt mij dan tot een geschikte boodschapper.”

 

KNO-arts Marciano Ferrier is trots op de films. Hij stelt dat ze een uitstekende methode vormen om anno 2013 kinderen te bereiken. “Dit werkt beter dan bijvoorbeeld vooraf een boekje geven aan de ouders en dan maar hopen dat zij de boodschap goed overbrengen op hun kinderen. Via de films maken jongens en meisjes al visueel kennis met OK-medewerkers en de operatiekamer. Het hele proces is in beeld gebracht: van aankomst in Bronovo tot het vertrek. In gemakkelijke, goed te begrijpen woorden krijgen kinderen verdere uitleg.”

 

De films vergroten het vertrouwen en nemen angst weg, vertelt pedagogisch medewerker Tessa Sevink. “Omdat kinderen en ouders vooraf precies zien wat er gaat gebeuren, kan bijvoorbeeld de kans op onrealistische fantasieën van jongens en meisjes worden verminderd”, zegt ze. “Een grote vrees van kinderen is dat ze alleen zullen zijn in het ziekenhuis. Dankzij de films weten ze dat hun ouders en knuffel meegaan naar de operatiekamer, vervolgens even weg zijn tijdens ingreep en onmiddellijk na operatie weer op hen staan te wachten.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen