Lareb en Cegeka ontwikkelen Vaccinmonitor voor het meten van bijwerkingen griepprik

Array

Ontwikkeltijd van zes weken haalbaar door inzet ontwikkelmethode Scrum
Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft in samenwerking met Cegeka de ‘Vaccinmonitor’-toepassing ontwikkeld. Deze wordt deze maand landelijk gebruikt om bijwerkingen van de jaarlijkse griepprik te identificeren.

Ieder jaar haalt ongeveer een miljoen mensen een griepprik bij de huisarts. Het griepvaccin is van tevoren uiteraard goed getest op bijwerkingen, maar het komt soms voor dat er na registratie van een vaccin toch nog zeldzame bijwerkingen worden gevonden. griepvaccinHoe eerder dat bekend is, hoe veiliger vaccins kunnen worden gemaakt en toegediend.

Om dit inzicht te vergroten, doet Lareb dit jaar voor het eerst een grootschalig landelijk onderzoek onder alle mensen die een griepprik hebben gehad. Het centrum heeft voor de ontwikkeling van deze Vaccinmonitor de hulp ingeroepen van Cegeka. Via e-mail ontvangen deelnemers aan het onderzoek een link naar het vragenformulier. Dit formulier bevat intelligentie waardoor mensen alleen vragen krijgen voorgeschoteld die op hen van toepassing zijn. Afhankelijk van de gemelde bijwerking krijgen ze vervolgvragen. Ook is het mogelijk om foto’s te uploaden. Mensen die melding maken van een bijwerking krijgen twee weken later een nieuw vragenformulier voorgelegd waarop ze kunnen aangeven of de bijwerking inmiddels is verdwenen.

Cegeka heeft de Vaccinmonitor in slechts zes weken tijd weten te ontwikkelen via Scrum, een flexibele, efficiënte methode voor het ontwikkelen van software. “Eind juli werden wij benaderd met de vraag of wij zo’n monitor konden bouwen, met als eis dat de website op 1 oktober live zou gaan. Concreet betekende dit dat we anderhalve maand hadden om het product te ontwikkelen. Dat lukt nooit als je de traditionele ‘watervalmethode’ hanteert voor het ontwikkelen van software. Daarom hebben wij gekozen voor Scrum”, vertelt Jan Willem van den Bos, directeur Outsourcing Midmarket bij Cegeka.

In drie sprints van twee weken is de Vaccinmonitor tot stand gekomen. De nauwe samenwerking tussen Lareb en Cegeka was daarin een belangrijke succesfactor. Daan Noordzij, manager Applicatie Management Cegeka: “We hadden op het moment dat we startten een minimale functionele beschrijving. Op basis daarvan zijn wij begonnen met bouwen, waarbij we continu feedback hebben gevraagd aan Lareb. Omdat we nog geen helder beeld hadden van het eindproduct en er wel een keiharde deadline lag, moesten we voortdurend keuzes maken welke kwaliteit we acceptabel vonden en hoeveel mankracht  we moesten vrijmaken om die kwaliteit te waarborgen. Dat is door de intensieve samenwerking tussen onze beide organisaties goed gelukt.”

Deze maand ontvangen 3 miljoen Nederlanders de link naar de Vaccinmonitor. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt om bijwerkingen van toekomstige vaccins te minimaliseren.

Over Cegeka – van dichtbij meemaken
Cegeka is een succesvolle onafhankelijke ICT–dienstverlener. Het bedrijf helpt zijn klanten met diensten voor detachering, de implementatie en integratie van ICT-infrastructuur, de ontwikkeling en implementatie van bedrijfssoftware en outsourcing. Het van origine Belgische bedrijf huisvest ICT van zijn klanten in eigen datacenters in Hasselt, Leuven, Veenendaal (NL) en Polen en maakt tegelijkertijd ook gebruik van Public Cloud diensten. Cegeka biedt werk aan ruim 2100 mensen. In 2012 realiseerde Cegeka een omzet van meer dan 214 miljoen euro ten opzichte van 198 miljoen euro in 2011. Cegeka heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Polen en Roemenië.

Bron: Cegeka

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen