NZa verplicht bestuurder zorginstelling More te stoppen met foute declaraties

Array

Aanwijzing bestuurder en Stichting Zorginstelling More vanwege valse declaraties in
De bestuurder van de Rotterdamse zorginstelling More en de instelling zelf moeten onmiddellijk stoppen met het declareren van zorg die zij niet of slechts voor een deel hebben geleverd. Dat staat in de aanwijzing die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan More en bestuurder heeft gegeven.

De NZa heeft in september 2012 de administratie van More in beslag genomen na signalen van een verzekeraar dat de instelling More zorg declareerde die niet was geleverd. In het onderzoek bleek dat More declaraties heeft ingediend voor gespecialiseerde GGZ zorg, terwijl dat soort zorg niet werd geleverd. Dat mag niet. De NZa legt nu een aanwijzing op om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. De NZa beraadt zich op dit moment nog op het opleggen van een bestuurlijke boete om het gedrag te bestraffen.

De NZa heeft patiënten, zorgverleners, medewerkers en de bestuurder van More gehoord. Ook zijn de medische dossiers onderzocht. Patiënten verklaarden dat er meer zorg in rekening was gebracht dan er was geleverd. Zorgverleners verklaarden niet te weten wat er voor hun werk door More werd gedeclareerd bij de verzekeraars. Tot slot bleek dat in de administratie belangrijke zaken ontbraken als verwijsbrieven, (gedeeltelijke) verslaglegging van de behandeling, agenda en behandelplannen.

De NZa publiceert deze aanwijzing om consumenten, verzekeraars en zorgaanbieders te informeren en waarschuwen voor de werkwijze van deze bestuurder en de zorginstelling. Ook kunnen voormalige patiënten teveel hebben betaald en dat terug willen via hun verzekeraar of direct van More zelf. Verzekeraars zullen het teveel betaalde van More willen terugvorderen.

Zorg die niet of deels is geleverd declareren, is onrechtmatig. Ook mogen zorgverzekeraars dat niet vergoeden. De NZa kan maatregelen nemen richting zorgverzekeraar en zorgaanbieder, maar ook de medewerkers die de fraude mede hebben gepleegd.

De NZa heeft in haar toezicht extra aandacht voor de GGZ en werkt daarvoor samen met andere toezichthouders en zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn primair verantwoordelijk voor het voorkomen en bestrijden van fraude in de zorg. De NZa heeft ook haar eigen regels aangescherpt. Vanaf 2014 staat op declaraties van GGZ-zorg wie de hoofdbehandelaar is, welk beroep die heeft, en hoeveel tijd aan een cliënt is besteed. Met deze aanpassingen kunnen verzekeraars en cliënten gemakkelijker hun rekening controleren.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen