Einde hiv-epidemie in zicht

Array

De hiv-epidemie in Zuid-Afrika kan binnen 34 jaar worden uitgebannen met de huidige behandelstrategieën met hiv-remmers. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC.

Besmettelijk
In Zuid-Afrika woedt de grootste hiv-epidemie ter wereld. Circa 6 van de 48 miljoen inwoners is besmet met het virus dat aids veroorzaakt. Sinds de komst van antiretrovirale therapie (hiv-remmers) is de infectie niet langer dodelijk, maar veeleer een chronische aandoening. Wie een behandeling krijgt, leeft gezonder en langer, en is bovendien minder besmettelijk.

HIVLevens redden
In Zuid-Afrika worden nu alleen mensen in een relatief laat stadium van de ziekte behandeld, om met de beschikbare middelen zo veel mogelijk levens te redden. Hierdoor komt grofweg slechts de helft van alle patiënten voor behandeling in aanmerking.

Screenen
Een paar jaar geleden werd gesuggereerd dat de hiv-epidemie enorm kon worden teruggedrongen door de hele volwassen bevolking jaarlijks te screenen en ieder besmet persoon te behandelen. Deze zogenaamde ‘universal test and treat’-interventie (UTT) zou op termijn zelfs kunnen leiden tot uitbanning van hiv en aids.

Impact
Onderzoeker Jan Hontelez heeft met collega’s uit het Erasmus MC, en onderzoekers uit Zuid-Afrika, Engeland en de VS, de impact van een UTT-interventie in Zuid-Afrika onderzocht. De wetenschappers simuleerden  in negen modellen de epidemie en de interventie. Alle modellen voorspellen dat UTT kan leiden tot het verdwijnen van de epidemie.

Effectief
Het eenvoudigste model voorspelt eliminatie binnen 7 jaar na invoering van UTT, de meer realistische modellen binnen 25 jaar. In het meest realistische model zou de hiv-epidemie in Zuid-Afrika ook onder de huidige behandelrichtlijnen kunnen worden beëindigd, zij het 10 jaar later. De analyses laten verder zien dat UTT een zeer effectieve strategie is, omdat de kosten van het versneld terugdringen van hiv relatief bescheiden zijn.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen