Volledige vergoeding voor ingenol mebutaat bij actinische keratose

Array

Sinds oktober is Ingenol mebutaat (Picato®) beschikbaar en volledig vergoed via de basisverzekering. Ingenol mebutaat is een topische behandeling1  van actinische keratose. Eén behandelingcyclus met Ingenol mebutaat bestaat uit het eenmaal daags aanbrengen van een gel voor twee of drie achtereenvolgende dagen (afhankelijk van de dosering).2  De patiënt kan de gel zelf aanbrengen. Actinische keratose is een veel voorkomende pre-maligne huidaandoening. In een periode van 10 jaar kan ongeveer 10 procent van de actinische keratosen xich ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom.De incidentie van actinische keratose stijgt  jaarlijks met 5,7% en het aantal patiënten met actinische keratose in Nederland wordt door de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie)  geschat op 160.000 in 2012.3

Gertruud Krekels (dermatoloog & Mohs chirurg, MohsA Expertisecentrum voor huidkanker en Mohs-chirurgie, te Venray):

“Met de vergoeding van Ingenol mebutaat gel beschikken dermatologen en huisartsen over een korte behandeling voor actinische keratose. De twee of driedaagse behandeling is daarmee patiëntvriendelijker dan de behandelduur van de overige topische behandelingen, die enkele weken tot maanden duurt. Wanneer een patiënt actinische keratose heeft, is dit een signaal dat de huid te veel aan zonlicht is blootgesteld geweest en dat de kans op huidkanker toeneemt. Het is een chronische aandoening en de kans is groot dat er nieuwe actinische keratose-plekken ontstaan na behandeling. Het is goed dat er voor deze patiënten een nieuwe therapie aan het het behandelarsenaal kan worden toegevoegd.”

 Ingenol mebutaat gel is geïndiceerd voor de cutane behandeling van niet-hyperkeratotische, niet-hypertrofische actinische keratose bij volwassenen.2 Deze therapie kreeg eind 2012 een EU-  handelsvergunning. De ingenol mebutaat-gel behandelt actinische keratose op een gebied of ‘veld’ van door de zon beschadigde huid en is verkrijgbaar in twee verschillende doseringen voor de behandeling van specifieke delen van het lichaam. Voor de behandeling van het gezicht en de hoofdhuid wordt de gel toegepast in een concentratie van 150 mcg/g eenmaal daags gedurende drie opeenvolgende dagen. Voor de behandeling van de romp en ledematen wordt Ingenol mebutaat aangebracht in een concentratie van 500 mcg/g eenmaal daags gedurende twee opeenvolgende dagen.2 De korte behandelduur heeft in klinische studies tot een hoge therapietrouw geleid (ongeveer 98%). 2

 

In de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wordt geadviseerd actinische keratose te behandelen omdat het onmogelijk is te voorspellen welke actinische keratose-plekken ontwikkelen tot invasief plaveiselcelcarcinoom.3 Actinische keratose zelf is geen ernstige aandoening, het kan wel wat pijnlijk zijn of irriteren en voelt ruw aan.

actinische keratose 1

 

Meerdere actinische keratosen (plekken met zonneschade) op het voorhoofd. Ook een wat gevorderde actinische keratose-plek  (groter dan 1 cm in diameter).

 

 

actinische keratoseActinische keratose (zonneschade) op de huid die doorgaans het meest wordt blootgesteld aan zonlicht.

Meer informatie over Ingenol mebutaat  en SmPC tekst vindt u op www.picato.nl. Meer informatie over actinische keratose kunt u vinden op www.zonneschade.nl. Patiëntenvoorlichtingsmateriaal is aan te vragen bij LEO Pharma. Ook kunt u bij LEO Pharma de registratiestudie opvragen (Lebwohl M, et al. Ingenol mebutate gel for actinic keratosis. N Engl J Med 2012;366(11):1010-1019).

Bron: LEO Pharma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen