Online hulpverlening is geen tweederangs hulp

Array

Projectmanagers maken regelmatig een fundamentele fout door te zeggen dat online hulpverlening face to face contact niet kan vervangen., dat stelt Frank Schalken, spreker op het Congres Online Hulp. ‘Mensen die zich verdiepen in dit vakgebied weten dat dit niet waar is. Online hulp vervangt face to face contact. Overal. Er zijn heel goede interventies die volledig online plaatsvinden waarbij een cliënt niet wordt gezien. Dus, we moeten niet doen alsof online hulp een tweederangs vorm van hulpverlening is.

In 2012 kregen 226 duizend Nederlanders hulp via internet voor psychosociale problemen; een groei van dertien procent ten opzichte van 2011. De groei komt vooral met zogenaamde blended hulp to stand – een mix van face to face hulpverlening en online hulp.

E-HealthDe directeur van E-hulp.nl hield een krachtig pleidooi om – in een tijd waarin door veel zorg- en welzijnsorganisaties wordt bezuinigd – te streven naar ‘de likes van de cliënten en de likes van de hulpverlener’. ‘Je kunt online hulp niet inzetten zonder dat je de cliënt meeneemt, zonder dat je het gebruikersgemak voor de cliënt verbetert en zonder het werk van de hulpverlener te verbeteren. Dat maakt de hulpverlening toekomstbestendig.’

Schalken gaf ter afsluiting congresdeelnemers vier tips mee:
  1. Negeer nieuwe technologische ontwikkelingen. Implementeer wat er al is.
  2. Bezuinig door transformatie, kijk hoe je interventies op een andere manier kunt inzetten.
  3. Verleid cliënten en hulpverleners om gebruik te maken van respectievelijk online hulp in te zetten.
  4. Geef managers de regie

Bron: e-hulp.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen