Sit and wait strategie prostaatkanker verantwoorden maar houding en de communicatie van de arts zijn meestal bepalend

Array

In een rapport over de behandeling van lokale prostaatkanker, pleit het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in België om eerst aan actieve opvolging (‘Active Surveillance’ of AS ook wel Sit and Wait-strategie) te doen, een advies dat door arts en patiënt wordt gedeeld. Bij deze methode wordt de tumor wel in de gaten gehouden maar niet behandeld “Het begeleiden van AS wordt door de artsen beschouwd als arbeidsintensief en financieel minder interessant. Daarom moet de financiering van alle soorten behandeling van prostaatkanker worden herbekeken, zodat een mogelijk tijdrovende behandeling financieel minder nadelig wordt”, stelt het KCE vandaag.
Sit and Wait
Een kanker ontdekken en niet onmiddellijk weghalen, het lijkt onverantwoord. Toch kan bij een lokale prostaatkanker overwogen worden om eerst aan actieve opvolging te doen. Bepaalde prostaatkankers groeien zeer traag en de klassieke behandeling zorgt regelmatig voor ernstige bijwerkingen die de levenskwaliteit ernstig aantasten, zoals incontinentie en impotentie. Bij actieve opvolging wordt er regelmatig een weefselonderzoek en een PSA-test uitgevoerd. Zodra de kanker toch sneller gaat groeien kan alsnog een klassieke behandeling worden opgestart. Op die manier kan soms tot 10 jaar worden gewacht alvorens in te grijpen”, aldus het KCE.

Het KCE onderzocht op welke manier artsen en patiënten naar AS kijken, welke factoren de patiënt beïnvloeden bij het aanvaarden van deze vorm van behandeling en wat artsen bereid maakt om ze aan te bieden.

Vooral de houding en de communicatie van de arts zijn meestal bepalend. Een patiënt zal alleen voor AS  kiezen als minstens één van de behandelend artsen overtuigd is van AS en hem geruststelt. Het KCE pleit voor een beslissing die door arts en patiënt wordt gedeeld. Dat vereist een volledig geïnformeerde patiënt en een arts met de juiste vaardigheden voor dit soort gedeeld beslissingsproces.

Bron: AllesoverProstaatkanker.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen