Nabestaanden stellen GGZ aansprakelijk voor moord

Array

ggzDe NOS bericht dat nabestaanden van een vermoorde patiënt van psychiatrische kliniek Vrederust in Halsteren vinden dat GGZ fouten heeft gemaakt waardoor de patiënt vermoord kon worden. Ze stellen de GGZ-instelling daarom ansprakelijk.

De 27-jarige Vladimir Shachbazov werd door de Brabantse kliniek in oktober geweigerd toen hij weer opgenomen wilde worden. Daardoor zou hij zijn gaan zwerven door de bossen rond Vrederust, waarbij hij door een medepatiënt om het leven gebracht kon worden, aldus Tom Eskes, de advocaat van de nabestaanden.

De medepatiënt, die behandeld werd op een gesloten afdeling, biechtte kort daarna op dat hij de man had vermoord en begraven in een nabijgelegen bos. Deze patiënt had toestemming om de kliniek te verlaten. Op 17 oktober werd het lichaam op aanwijzing van de verdachte opgegraven in de bossen rond Vrederust.

Claim
Als Vladimir Shachbazov niet weg was gestuurd bij Vrederust toen hij daar verward aanklopte om weer te worden opgenomen, was deze moord nooit gepleegd, zegt de advocaat. De medepatiënt had bovendien nooit op verlof gemogen. De Armeens-Rotterdamse familie van de man dient een claim in tegen de kliniek.

Volgens Vrederust valt de organisatie niets te verwijten. Het ziekenhuis zegt dat een gesloten afdeling niet betekent dat patiënten geen enkele bewegingsvrijheid hebben.

De advocaat zegt dat er aanwijzingen zijn dat er in het verleden meer mis is gegaan. Zo zou er in drugs gehandeld worden en het slachtoffer zou meermaals bedreigd zijn in de kliniek.

Draaideurpatiënt
Vladimir Shachbazov was al 9 jaar onder behandeling bij Vrederust. Regelmatig bezocht hij zijn familie in Rotterdam, maar hij keerde telkens weer terug naar de kliniek.
Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen