MSD-collega’s 5.600 uur actief voor goede doelen

Array

Al tien jaar Handen uit de Mouwen
Een metamorfose voor enkele tientallen mensen aan de rand van de samenleving, een leuke sport- en spelmiddag voor 30 kinderen van het Leger des Heils, in totaal honderden soms eenzame bewoners van verpleeghuizen die een leuk dagje uit krijgen aangeboden. Voor het tiende achtereenvolgende jaar zetten medewerkers van MSD zich onder de noemer ‘Handen uit de Mouwen’ een dag onder werktijd in voor de samenleving.

‘We zijn ons als gezondheidsbedrijf goed bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid’, aldus algemeen directeur Guus van der Vat van MSD, die ook zelf als vrijwilliger heeft geholpen bij de scootmobielenrace van een gehandicapteninstelling in Zandvoort. ‘Ik ben trots op de 700 collega’s die zich dit jaar gezamenlijk 5.600 uur voor goede doelen inzetten.’ MSD-collega’s uit Haarlem en Oss kunnen zich jaarlijks inschrijven voor enkele tientallen projecten. Hieronder vallen een dagje Artis met kinderen van een mythylschool, of klusprojecten, zoals een metamorfose voor een schoolplein of een grondige opknapbeurt voor de kinderboerderij.

hudm_stem_id_stad_160Warme winterjassen
Eén van de projecten waar MSD-collega’s zich voor inzetten, is de verwendag bij aanloopcentrum Stem in de Stad in Haarlem. De lange haren van regelmatige bezoeker Kees zijn door een kapper – die voor de gelegenheid is neergestreken in het Haarlemse inloophuis – vakkundig in model geknipt. Via de vintagewinkel van de Vicentiusvereniging heeft Kees op kosten van MSD een jeans en overhemd gekregen: ‘Ik laat me binnenkort opnemen in een afkickkliniek, zo kom ik goed voor de dag.’ Ook Chantal, een jonge moeder die zich heeft laten opmaken en haar handen heeft laten verzorgen is blij met haar nieuwe kleren. ‘Ik ga binnenkort solliciteren en heb op dit moment geen geld om iets voor mijzelf te kopen.’

Marion Graveland, één van de projectleden ‘Handen uit de Mouwen’ bij MSD, vertelt: ‘Er zijn veel mensen geweest die we op deze verwendag met een lekkere warme winterjas naar huis hebben kunnen laten gaan. Het geeft een goed gevoel dat je voor deze mensen iets extra’s kunt doen. Dit project heeft een schare trouwe vrijwilligers, collega’s die zich ieder jaar opnieuw opgeven. Geweldig, hoe een collega die hier bekwaam in is een dag de voeten van deze mensen heeft gemasseerd.’ Ook medewerker Petra van het inloophuis is erg te spreken over de inzet van MSD: ‘De aanloop was enorm en je zag mensen genieten. Super dat jullie dit doen.’

Broekriem
‘De organisatie van deze projecten kost de nodige tijd en de 5.600 uren van collega’s en alle bijkomende kosten van uitjes en klusmaterialen natuurlijk ook’, meldt Marion Graveland. ‘Dit is één van onze investeringen in maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ Op de vraag of dit concept in tijden van crisis ook de komende jaren houdbaar blijft, antwoordt algemeen directeur Guus van der Vat: ‘Ik weet dat wij één van de weinige bedrijven in Nederland zijn dat op deze schaal in goede doelen investeert en medewerkers onder werktijd gelegenheid biedt vrijwilligerswerk te doen. Ook wij moeten in deze tijd de broekriem aanhalen, ik kan niet in de toekomst kijken. Het is in ieder geval geweldig wat we met elkaar in de afgelopen tien jaar hebben neergezet. Voor de teamspirit onder de collega’s een opsteker en we hebben vele dankbare reacties gehad van de goede doelen en deelnemers zelf.’

MSD-koor
In december 2013 staat nog een vijftal projecten in Oss en omgeving op de ‘Handen uit de Mouwen’-agenda, goeddeels in het teken van Kerst. Zo staat er onder meer een gezellige Kerstmiddag voor bewoners van verzorgingshuis De Wellen in Oss op het programma, met live-muziek van een zingende collega en het MSD-koor. De vele vrijwilligers bezorgen ook deelnemers van de Zonnebloem en bewoners van verzorgcentra een heerlijke dag; ze gaan bijvoorbeeld ‘kerstwinkelen’ in Den Bosch en Oberhausen. Daarmee wordt wéér een jaar Handen uit de Mouwen afgesloten!

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen