VUmc Onderzoek naar Kinderkanker luidt beursgong ter ere van jubileum

Array

25 jaar VUmc-onderzoek naar kinderkanker
VUmc Onderzoek naar Kinderkanker (VONK) bestaat 25 jaar. Reden voor een bescheiden feestje, want in die 25 jaar droeg VONK eraan bij dat de overlevingskansen van kinderen met kanker zijn gestegen van 60 naar 75%. Ter ere van het jubileum luidden medewerkers van VONK vandaag de gong op de Amsterdamse beurs.

Artsen en onderzoekers binnen VONK zoeken naar een meer individuele en “op maat gesneden” behandeling. Zij richten zich met name op de patiëntjes die ongevoelig zijn voor de behandeling met cytostatica en bestraling. De enthousiaste en ambitieuze medewerkers van VONK zitten verspreid binnen heel VUmc. ‘Zo profiteren we optimaal van de interactie tussen de verschillende disciplines’, zegt hoofd kinderoncologie/-hematologie en projectleider van VONK, Gertjan Kaspers.

In die 25 jaar heeft VONK heel concrete resultaten geboekt, bijvoorbeeld met een landelijk onderzoek naar de late effecten van kinderkanker op vruchtbaarheid. Kaspers: ‘Daardoor kunnen we jonge vrouwen die als kind kanker hadden nu gericht adviseren over zwangerschap. We hebben daarnaast “from scratch” onderzoek opgezet voor kinderen met hersenstamtumoren, inclusief vernieuwende behandelingen.’

‘VONK werkt als een soort vliegwiel’, legt Kaspers uit. ‘Met een voorinvestering van VONK kun je de basis leggen voor nieuwe onderzoeksprojecten. Geeft iemand een euro aan VONK, dan is de kans groot dat vervolgens KWF Kankerbestrijding, KiKa of een andere subsidiegever vijf euro investeert om het onderzoek voort te zetten.’ Dat blijft hard nodig, want kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer één bij kinderen en de effecten op latere leeftijd zijn aanzienlijk.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen