Dolgedraaide wetenschap?

Array

De wetenschap moet anders, vinden rebelse academici. Uitdagende materie die nauw aansluit bij de onderzoeksthema’s van het Rathenau Instituut. Science in Transition vindt dat de wetenschap moet veranderen. Weg met moordende publicatiedrift en weg met de ranglijsten. Weg met de mythe van de belangeloze waarheidszoekende wetenschapper. De wetenschap moet gewaardeerd worden om de maatschappelijke meerwaarde en maatschappelijke stakeholders moeten meebeslissen over de kennisproductie.

onderzoek researchUitdagende materie, die nauw aansluit bij de onderzoeksthema’s van het Rathenau Instituut. Want hoe functioneert onze wetenschap? En hoe doe je dat precies, maatschappelijke meerwaarde creëren? Hoe laat je stakeholders meebeslissen over de wetenschap? En hoe kun je dat meten?

Het Rathenau Instituut  publiceerde daarover de volgende rapporten:

Publicatiedrift?
Talent centraal

Hoe herkennen we wetenschappelijk talent? En hoe kunnen we het koesteren?

Feiten & Cijfers – Academische carrières en loopbanenbeleid

Op zoek naar feitelijk informatie over de loopbanen van academici? Deze publicatie geeft inzicht in het academische carrièrehuis en de dynamiek van de wetenschappelijke arbeidsmarkt.

Feiten & Cijfers – Twintig jaar Onderzoeksevaluatie

Bijna alle Nederlandse onderzoeksgroepen zijn inmiddels ‘excellent’, of ‘world leading’. Maar wat betekenen die ranglijsten? En wat heeft twintig jaar kwaliteitszorg van het academische onderzoek opgeleverd? Lees het in Feiten & Cijfers – Twintig jaar Onderzoeksevaluatie. Dit document geeft voor het eerst sinds 1993 zowel een overzicht van de ontwikkeling van het systeem als van de resultaten van de evaluaties.

Vertrouwen in de wetenschap
Anders dan vaak wordt beweerd, hebben Nederlanders nog steeds groot vertrouwen in de wetenschap. Meer dan bijvoorbeeld in de Tweede Kamer, de rechtspraak of de kranten. Lees nu het rapport Vertrouwen in de Wetenschap van de WRR en het Rathenau Instituut.

Onderzoek voor de maatschappij
Kenniscoproductie voor de grote maatschappelijke vraagstukken

Kenniscoproductie gaat niet vanzelf. Hoe kan onderzoek zo worden georganiseerd dat het bijdraagt aan de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken? Zes conclusies.

Waardevol  – Indicatoren voor valorisatie

In economisch onzekere tijden staat het maatschappelijk nut van de wetenschap overal op de agenda. Hoe meet je de ‘benutting’ van de wetenschap? In deze verkenning van Technologiestichting STW, Technopolis en het Rathenau Instituut leest u alles over indicatoren en kennisvalorisatie.

Samenwerken aan werkzame kennis – Methoden en technieken voor kenniscocreatie

Hoe organiseer je kenniscocreatie? Dit rapport geeft een helder overzicht van kenniscocreatie-methoden voor situaties waarin kennis, doelen en middelen ter discussie staan. Voorbeelden zijn klimaatadaptatie, vernieuwing van de landbouw, en onderwijs. Het overzicht is een goed startpunt voor onderzoekers die meer willen dan onderzoek doen; die verandering tot stand willen brengen. En voor stakeholders die de waarde van wetenschap zien voor hun werk.

Wetenschap voor de politiek
Beleid en het bewijsbeest

Net als de maatschappij verlangt ook de politiek van alles van de wetenschap: evidence based policy. Onder welke voorwaarden kan de wetenschap iets betekenen voor de politiek? De verwachtingen zijn vaak hoog. Te hoog, betoogt het Rathenau Instituut. Lees de verkenning ‘Beleid en het bewijsbeest.’

Bron: Rathenau Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen