Gala voor nieuwe behandelmethoden kanker levert ruim vier ton op

Array

Antoni van Leeuwenhoek blij met steun in de rug dankzij DNA-gala
Onder leiding van Beau van Erven Dorens en Renate Gerschtanowitz-Verbaan werd tijdens een gala-avond op vrijdag 29 november  € 440.584,- opgehaald. De opbrengsten komen ten goede aan het DNA-onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek naar nieuwe, persoonlijke behandelingen op maat voor patiënten met verschillende soorten kanker. Het DNA-Gala 2013 is een initiatief van de Nederlandse afdeling van de European Hotel Managers Association in het kader van het 100-jarig bestaan van het Antoni van Leeuwenhoek en vond plaats in de Passenger Terminal in Amsterdam.

Kanker verslaan met behandeling op maat
Om ervoor te zorgen dat kanker zoveel mogelijk een chronische ziekte wordt en niet langer een dodelijke ziekte, is het nodig dat voor iedere patiënt een behandeling op maat beschikbaar komt.

 Presentatoren Beau van Erven Dorens en Renate Gerschtanowitz-Verbaan maken de opbrengst bekend aan Jan Roersma voorzitter Stichting DNA-Gala (links) AVL-bestuursvoorzitter René Medema (tweede van rechts).


Presentatoren Beau van Erven Dorens en Renate Gerschtanowitz-Verbaan maken de opbrengst bekend aan Jan Roersma voorzitter Stichting DNA-Gala (links) AVL-bestuursvoorzitter René Medema (tweede van rechts).

Dat is de ambitie van prof. dr. René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek, die samen met collega onderzoekers hier onderzoek naar doet. Wetenschappelijk is aangetoond dat kanker een ontsporing van het DNA is. Het DNA van elke tumor is verschillend. Bernards: “Geen enkele tumor is gelijk. Iedere borstkanker, darmkanker of longkanker is anders. Het instituut heeft meer geld nodig voor onderzoek om zo meer op maat gemaakte therapieën te kunnen ontwikkelen.

Unieke veilingstukken: ontmoeting met Schippers en Rutte populair
De avond begon met een uitgebreid diner en werd afgewisseld met optredens door o.a. Cesar Zuiderwijk, Miss Montreal, Lange Frans, Jaap Reesema en Hans Dulfer. Met een loterij en een veiling onder leiding van Christie’s veilingmeester Paulina Cramer, werd verder invulling gegeven aan de avond. Unieke veilingstukken als een speciaal ontworpen gouden DNA-armband door Schaap & Citroen juweliers, een tweedaags Laurent-Perrier arrangement  in Reims, een diner van sterrenchefs en een reis voor twee personen naar Zuid-Afrika, wisselden gedurende de avond van eigenaar. Er werd goed geboden op het topstuk van de avond: een ontmoeting met minister-president Rutte inclusief een lunch in het Catshuis, een unieke beleving.

Te gast was ook Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die in haar toespraak alle aanwezigen verzekerde van het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de Nederlandse gezondheidszorg. Als klap op de vuurpijl verraste Schippers de aanwezigen door een persoonlijk veilingstuk toe te voegen aan de reeks: gasten konden bieden op een lunch en een ontmoeting met de minister.

Zowel de ontmoeting met minister Schippers als met premier Rutte vielen in de smaak bij de aanwezigen. Het bleek de opmaat naar een geweldige apotheose van de gala-avond, waar ruim 500 gasten getuige waren van het onthullen van de fantastische opbrengst.

Een woord van dank was er ook namens bestuursvoorzitter René Medema die toelichtte dat het Antoni van Leeuwenhoek een tumorbank wil oprichten en zoveel mogelijk DNA-profielen en kankersoorten wil verzamelen. Medema: “Het is mooi om te zien dat dit breed gedragen wordt, dergelijke initiatieven zoals die van vanavond, leveren een daadwerkelijke bijdrage aan de behandeling van kanker en brengt dit type kankeronderzoek in een stroomversnelling.

Over het DNA Gala
Vrijdag 29 november 2013 vond het DNA-Gala 2013 plaats in de Passenger Terminal te Amsterdam. Het DNA-Gala 2013 is een initiatief van de Nederlandse afdeling van de European Hotel Managers Association (EHMA) in het kader van het 100-jarig bestaan van het Antoni van Leeuwenhoek. Dit initiatief sluit aan bij het DNA-onderzoek dat plaatsvindt in het gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek. Het doel van het evenement is om geld bijeen te brengen voor nieuwe, persoonlijke behandelmethoden van verschillende soorten kanker met behulp van DNA-onderzoek. De presentatie is verzorgd door Renate Gerschtanowitz-Verbaan samen met Beau van Erven Dorens.
Bron: Stichting DNA-Gala

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen