Samen met huisartsen gaan voor zorgverbetering in thuissituatie!

Array

Foto Agnieszka Spit en huisartspraktijk van de Sande

Foto-Agnieszka-Spit-en-huisartspraktijk-van-de-Sande

Valkenhof-specialist ouderengeneeskunde Agnieszka Spit behaalt kaderopleiding Specialist Ouderengeneeskunde in de Eerste lijn
1 januari 2012 stond Agnieszka Spit (46 jaar), sinds 1997 specialist ouderengeneeskunde bij Valkenhof, als een van de eersten in Nederland aan de start van de geheel nieuwe NHG-kaderopleiding ‘Specialist Ouderengeneeskunde in de Eerste lijn’ aan het LUMC (Leidsch Universitair Medisch Centrum). Een bijzondere opleiding, waarin de samenwerking tussen specialist ouderengeneeskunde en huisarts (eerste lijn) centraal staat. Het doel? Zorgen dat thuiswonende ouderen op het juiste moment op de juiste plaats de juiste zorg ontvangen. Na anderhalf jaar mocht Agnieszka in juli van dit jaar haar welverdiende diploma in ontvangst nemen.

Zo lang mogelijk thuis
Het overheidsbeleid richt zich op het zo lang mogelijk thuis blijven van kwetsbare ouderen. Kwalitatief goede medische zorg aan deze groep (zeer) kwetsbare patiënten vraagt om een proactieve, multidisciplinaire (gezamenlijke) en probleemgeoriënteerde benadering. Het is belangrijk om oog te houden voor de belastbaarheid van de patiënt en onnodig belastende onderzoeken en ziekenhuisopnames te voorkomen. Huisarts en de specialist ouderengeneeskunde zijn zich meer en meer bewust van de noodzaak om samen te werken. De specialist ouderengeneeskunde moet over de schutting heenkijken en de werkwijze in de eerste lijn leren kennen, met als doel: vakmanschap te brengen daar waar het nodig is. Onafhankelijk van de verblijfplaats van de patiënt. De kaderopleiding Specialist Ouderengeneeskunde in de Eerste lijn biedt deze mogelijkheid.

Samen ouderen bezoeken
Agnieszka Spit vertelt: “Tijdens de opleiding leer je hoe de eerste lijn georganiseerd is en komen verschillende aspecten aan de orde. Eén daarvan is stagelopen bij een huisarts, waarbij je patiënten bespreekt, visites loopt en samen ouderen bezoekt. Hierdoor word je gedwongen om vanuit een andere invalshoek te kijken naar de thuiswonende patiënt en zijn of haar omgeving. Door de intensieve samenwerking met huisartsen, leer je hoe je je communicatie kunt laten aansluiten bij de behoefte van de huisarts, de patiënt en de mantelzorger(s). Uiteindelijk gaat het er immers om dat helder is hoe je de zorg rondom een patiënt het beste kunt vormgeven. Bijkomend voordeel van de opleiding is dat je je netwerk vergroot en dus snel andere specialisten weet te vinden. Samenwerking is het sleutelwoord!”

Focus op eerste lijn
Agnieszka vervolgt: “Typerend aan deze opleiding is dat je je echt focust op complexe problematiek bij thuiswonende ouderen. Je denkt en kijkt niet vanuit het verpleeghuis, maar vanuit de eerste lijn. Je gebruikt dus je eigen ervaring en past deze hierbinnen toe. Ik ben heel veel buitenshuis te vinden bij huisartsenpraktijken in Valkenswaard en Waalre. Zo ook bij huisartsenpraktijk A.J.M. van de Sande in Waalre.”

Helikopterview
A.J.M. van de Sande over de samenwerking met Agnieszka: “Wij zijn aangesloten bij PoZoB (Praktijkondersteuning Zuidoost-Brabant): een organisatie die zich richt op het actief verbeteren van de eerstelijns zorg voor patiënten met een chronische, psychische of ouderdomsaandoening. Het doel van PoZoB? Samen met huisartsen, zorgverleners en zorgverzekeraars vernieuwende ketenzorg ontwikkelen en implementeren. Zorg op basis van een compleet, goed afgestemd en persoonsgericht behandelplan én met persoonlijke aandacht voor de patiënt. Kortom, zorg waarbij de patiënt centraal staat. Het opzetten van gestructureerde zorg voor ouderen is ongeveer vijf jaar geleden gestart. Na het ontwikkelen van het zorgmodel, zijn wij twee jaar geleden een samenwerking gestart met Agnieszka Spit, specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn. Wat Agnieszka heeft, is een helikopterview op medisch gebied als het gaat om ouderen. Dit is heel fijn.  Agnieszka kijkt heel objectief naar alle facetten van de ouder wordende mens. Zij heeft een duidelijke meerwaarde bij het helder krijgen van complexe zorgvraagstukken bij ouderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de diagnostiek van dementie. Op deze manier kunnen we veel adequater ingaan op signalen én veel sneller komen tot een diagnose. Het resultaat is dat we ook veel sneller tot actie kunnen overgaan en de gewenste zorg op maat leveren. Als ik kijk naar de toekomst, dan vind ik zeker dat we deze samenwerking moeten continueren. Het voegt echt iets toe. Natuurlijk moet je wel investeren in een dergelijke samenwerking, het gaat niet vanzelf. Zo heb je tijd nodig om aan elkaar te wennen en te ervaren wat ieders sterke kanten zijn. Maar deze investering is het meer dan waard, in het belang van de patiënt!

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen