ERIC status voor Europese onderzoeksinfrastructuren

Array

ERIC status voor vier Europese onderzoeksinfrastructuren

De Europese Commissie (EC) heeft de European Research Infrastructure Consortium (ERIC) status toegekend aan vier infrastructuren van de ESFRI roadmap op het gebied van gezondheid en sociaal-wetenschappelijk onderzoek.

ERIC
Een ERIC is een aparte juridische status speciaal ontworpen voor onderzoeksinfrastructuren op Europees niveau. Een ERIC versoepelt samenwerking tussen organisaties en onderzoeksinstituten van verschillende lidstaten voor het realiseren van onderzoeksinfrastructuren.

onderzoek researchDe vier infrastructuren waar de ERIC-status aan is toegekend zijn:

  • ECRIN – building a common platform for pan-European clinical research
    De European Clinical Research Infrastructures Network (ECRIN) is ontworpen om een Europees non-profit platform te creëren die de academische onderzoeksgemeenschap kan ondersteunen. ECRIN zal multinationale samenwerking mogelijk maken in klinisch onderzoek. Het platform moet toegang bieden tot patiënten in heel Europa met een grote impact op de wetenschap en gezondheid op nationaal, Europees en globaal niveau. Nederland is onder andere via de NFU actief betrokken bij ECRIN.
  • BBMRI – putting together bio-banks and bio-molecular resources
    De Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure (BBMRI) verbetert de toegankelijkheid en interoperabiliteit van de bestaande uitgebreide collecties van biologische monsters van verschillende populaties van Europa. Met behulp van experts wordt er een Europees platform gebouwd voor translationeel medisch onderzoek met het doel om gepersonaliseerde geneeskunde en ziektepreventie ten behoeve van de Europese burgers te ontwikkelen. Nederland is naast elf andere landen lid van de BBMRI. BBMRI-NL is het Nederlandse knooppunt binnen het Europese BBMRI.
  • EATRIS – bridging the gap between medical research and clinical applications
    De European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine (EATRIS) helpt bij de omzetting van biomedisch onderzoek in bruikbare therapieën. Nederland is een van de zes leden van EATRIS. EATRIS ERIC is gevestigd in VU Medisch Centrum in Amsterdam.
  • ESS – exploring social attitudes in a changing Europe
    De European Social Survey (ESS), waar Nederland lid van is, meet de ontwikkeling van publieke opinie en gedrag, zowel in de tijd en tussen landen. De online database van de infrastructuur, gebaseerd op interviews uit 36 landen, geeft weer hoe Europeanen denken over de omgeving en hoe persoonlijke waarden en waarnemingen veranderen. Nederland is nauw betrokken bij ESS.

Meer informatie
Persbericht: European Commission awards EU legal status to four research infrastructures
Artikel Neth-ER: Handleiding voor aanvraag Europese onderzoeksinfrastructuren
Artikel Neth-ER: Nederland heeft primeur bij het opzetten onderzoeksinfrastructuur
Artikel Neth-ER: RTD geeft overzicht succesvolle onderzoeksinfrastructuren

Bron: Neth-er

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen