Europees consortium ontwikkelt draagbare technologie voor blinden

Array

technologieEen consortium bestaande uit Europese technologiebedrijven en onderzoeksorganisaties zal een nieuw draagbaar hulpmiddel ontwikkelen dat blinden en slechtzienden helpt met autonome navigatie.
Het consortium, bestaande uit Dräger & Lienert en TU Dresden uit Duitsland, Elitac en TNO in Nederland en de Universiteit Gent en SoftKinetic® uit België, heeft het FP7 project “Range-IT” genoemd.

Obstakeldetectie wordt flink uitgebreid
De nieuwe toepassing zal gebruikers in staat stellen om beter te kunnen navigeren in onbekende gebouwen zoals bv. treinstations. Bovendien zal het ook de radius van obstakeldetectie van 1,5 meter (traditionele afstand voor een witte stok) verhogen naar 7-8 meter. Range-IT-gebruikers zullen het systeem, dat goedkoper is dan een assistentiehond, overal mee kunnen nemen.

“Wij zijn trots om deel uit te maken van deze gerenommeerde groep van innovatieve organisaties, die zich inzetten voor de ontwikkeling van waardevolle technologieën voor mensen met een beperking” zei Marc Grootjen, projectleider van Range-IT. “Onze gemeenschappelijke inzet voor de creatie van een draagbare systeem voor blinden, zal grotere mobiliteit en onafhankelijkheid verzekeren en kan op termijn leiden tot een transformatie van de omgeving en dagelijkse taken voor de gebruikers,”

Het consortium brengt de industriële kennis en de nieuwste technologieën samen met academisch onderzoek. SoftKinetic en de TU Dresden werken samen om de nieuwste 3D- beeldherkenningstechnieken voor real-time omgevingsanalyse, met behulp van een Time-of-Flight (ToF) DepthSense® camera. TNO en Elitac zullen een tactiele display ontwikkelen waarmee de gebruiker feedback krijgt over obstakels door middel van vibraties rond het lichaam. De UGent zal de leiding nemen in het User Centered Design proces en zorgen voor de draagbaarheid van het hulpmiddel. Dräger & Lienert, gespecialiseerd in de verkoop van op maat gemaakte hulpinstrumenten voor blinden, zullen een belangrijke rol spelen in de vertegenwoordiging van de eindgebruiker.

Het project waarbinnen Range-IT ontwikkeld zal worden loopt twee jaar en ging van start in november 2013.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen