Spermabanken: ga niet in op discriminerende voorwaarden donoren

Array

Spermabanken hebben de afgelopen jaren steeds meer te maken met donoren die voorwaarden stellen aan de afgifte van hun sperma. Zij willen hun sperma niet beschikbaar stellen aan lesbische of ongehuwde vrouwen. Of zij stellen eisen aan de afkomst of het geloof van de vrouw. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) werkt samen met de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) aan een richtlijn die duidelijkheid moet bieden over de toelaatbaarheid van deze voorwaarden. Ter voorbereiding op deze richtlijn vroeg de NVOG het College voor de Rechten van de Mens te adviseren in het licht van de gelijke behandelingswetgeving. Mogen spermadonoren eisen stellen aan vrouwen die sperma willen ontvangen op grond van hun seksuele gerichtheid, godsdienst, ras, nationaliteit of burgerlijke staat? Discrimineren spermabanken als zij ingaan op zulke voorwaarden?

sperma-293x300Advies
Het College voor de Rechten van de Mens adviseert de NVOG in de richtlijn op te nemen dat spermabanken niet tegemoet komen aan voorwaarden van spermadonoren over seksuele gerichtheid, godsdienst, ras, nationaliteit en burgerlijkste staat.

Toelichting op het advies
Als spermabanken voorwaarden van spermadonoren over bijvoorbeeld seksuele gerichtheid of afkomst toestaan, discrimineren zij de vrouwen die het sperma willen ontvangen. Discrimineren bij het aanbieden van diensten is in Nederland verboden. Aan de andere kant krijgen spermabanken te maken met donoren die zulke voorwaarden stellen vanwege hun geloofs-, levens- of politieke overtuiging. Uit de gelijkebehandelingswetgeving volgt dat het belang van vrouwen om niet te worden gediscrimineerd zwaarder weegt dan het belang van donoren om zulke voorwaarden te mogen stellen.

Aanleiding
Sinds 2004 is anonieme spermadonatie in Nederland niet meer mogelijk en is het aantal spermadonoren fors teruggelopen. Kinderen die verwekt zijn met sperma van een donor hebben vanaf 16-jarige leeftijd recht op de persoonsgegevens van hun donor. Zij kunnen dan contact met hem opnemen. Dit is zeer waarschijnlijk de reden dat de afgelopen jaren mannen in toenemende mate voorwaarden stellen aan de afgifte van hun sperma.

De NVOG heeft het College laten weten dat zij het advies overneemt in de richtlijn.

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen