Nu ook WhatsAppen met het Albert Schweitzer ziekenhuis

Array

whatsapp ASzFOTO FREDERIKE ROOZEN-SLIEKER

Patiënten kunnen de komende maanden WhatsAppen met het Albert Schweitzer ziekenhuis. Gedurende drie maanden experimenteert de afdeling Communicatie met de inzet van dit communicatiemiddel. WhatsApp is een applicatie op de mobiele telefoon en werkt vrijwel hetzelfde als sms, maar dan gratis via de internetverbinding. Het WhatsApp-nummer van het Albert Schweitzer ziekenhuis is 06 – 12 788 778. Dit nummer wordt niet beantwoord voor gespreksoproepen.

De afgelopen jaren is het ziekenhuis steeds op nieuwe manieren in contact getreden met patiënten en belangstellenden, onder meer via ‘rode en groene kaarten’ en tal van bijeenkomsten, maar ook met digitale media zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en Youtube. “Via deze kanalen krijgen wij dagelijks tientallen vragen en reacties”, vertelt adviseur digitale media Ralph Bouman. “Mensen vinden het steeds normaler om langs relatief nieuwe wegen contact met een organisatie te maken. Als klantgericht ‘bedrijf’ willen wij daaraan tegemoetkomen. We monitoren actief de sociale media en we antwoorden of helpen waar we kunnen.”

De laatste jaren heeft WhatsApp in het persoonlijke en zakelijke leven van velen een hoge vlucht genomen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis werd onlangs getriggerd door een bericht over de gemeente Terneuzen, die burgers de gelegenheid biedt om hun vragen en opmerkingen te WhatsAppen. Bouman: “Dit idee blinkt uit door eenvoud, je hebt alleen maar een smartphone nodig. Wij willen dit ook proberen. We weten niet waartoe het zal leiden, ook niet welke vragen mensen ons zullen stellen. We gaan in elk geval onze uiterste best doen om de vragenstellers tegemoet te komen.”

Vragen via WhatsApp die betrekking hebben op de medische behandeling, kunnen niet inhoudelijk worden beantwoord. Bouman: “Daar zitten natuurlijk allerlei restricties aan op het gebied van medische veiligheid en geheimhouding. Het zijn niet onze dokters die de WhatsApp bedienen, het is de afdeling Communicatie, die wel toegang heeft tot veel informatie. Alle denkbare algemene of huishoudelijke vragen zijn welkom. Als wij niet via WhatsApp kunnen antwoorden, geven we dat aan en helpen we de vragensteller verder op weg. We hopen erachter te komen of er behoefte is aan ons gebruik van dit communicatiemiddel en zijn benieuwd welke vragen er komen.” Na drie maanden, eind april, wordt de proef geëvalueerd.

Voor alle algemene vragen over behandelingen, onderzoeken, bereikbaarheid en contact met het ziekenhuis, blijft de website www.asz.nl het meest logische eerst aangewezen middel. Bouman: “Met WhatsApp hopen wij, net als op ons Twitter-account www.twitter.com/asznl, meer maatwerk te bieden dan we met de website kunnen.” De WhatsApp-telefoon rouleert onder communicatiemedewerkers en wordt in elk geval steeds gezien op werkdagen tijdens kantooruren. WhatsAppen buiten die tijd mag natuurlijk ook, het antwoord komt dan de volgende werkdag.

Met medische vragen of in spoedgevallen moeten patiënten vanzelfsprekend de huisarts, de behandelend specialist of in nood alarmnummer 112 bellen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen