Onafhankelijke nucleaire autoriteit ANVS van start

Array

De expertise op het gebied van nucleaire veiligheid wordt samengevoegd in één onafhankelijke organisatie. Het toezicht op de sector gaat vallen onder de te vormen Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Kamp van Economische Zaken.

Met de vorming van de nieuwe organisatie zal de beschikbare expertise en ervaring optimaal worden benut. De ANVS valt straks als zelfstandig bestuursorgaan onder de verantwoordelijkheid van de minister van Infrastructuur en Milieu.

nucleaie geneeskundeTot nu toe is de kennis over en het toezicht op de nucleaire sector verspreid over meerdere ministeries en uitvoerende diensten. Met de oprichting van de ANVS worden alle 150 medewerkers ondergebracht in één onafhankelijke organisatie die voldoet aan internationale richtlijnen, onder meer van het internationale atoomenergieagentschap.

De nieuwe autoriteit gaat zich bezighouden met ontwikkeling van wet- en regelgeving, veiligheidseisen, vergunningsverlening, toezicht en voorlichting. De ANVS wordt medeverantwoordelijk voor de voorbereiding op mogelijke incidenten waar straling zou kunnen vrijkomen.

In Nederland zijn meerdere nucleaire bedrijven die aan strenge eisen moeten voldoen: de productielocatie voor medische preparaten in Petten, de onderzoeksreactor van de TU Delft en de kerncentrale in Borssele. Daar bevindt zich tevens een opslagfaciliteit voor nucleair afval en in Almelo staat een verrijkingsinstallatie voor uranium. Ook in de medische wereld wordt met straling gewerkt, zoals bij de 10.000 röntgentoestellen die in Nederland worden gebruikt.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen