Zilveren Kruis Achmea en Stichting OOK zetten oncologieconsulent eerder in

Array

Zilveren Kruis Achmea bundelt de krachten met Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker) om kankerpatiënten beter te informeren en ondersteunen in het herstelproces tijdens en na de behandeling. Dit doen zij door de patiënt direct na diagnose toegang te geven tot informatie en ondersteuning. De oncologieverpleegkundige zal het onafhankelijke, herkenbare en bereikbare aanspreekpunt worden. Zo kan de patiënt zo goed mogelijk zelf omgaan met de gevolgen van kanker.

De huidige oncologieverpleegkundigen in de ziekenhuizen worden, volgens een samen met Zilveren Kruis Achmea ontwikkeld concept, door Stichting OOK aanvullend ingezet als ondersteuningsconsulent. kankerDit betekent dat zij tijd en middelen krijgen om patiënten te ondersteunen en de juiste hulp te vinden voor hun problemen en klachten. De ondersteuningsconsulent geeft direct na de diagnose informatie aan de patiënt over de mogelijke gevolgen van kanker op lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk gebied. Daarnaast geeft de ondersteuningsconsulent de patiënt toegang tot een verwijstool voor passend ondersteuningsaanbod in de regio.

Zilveren Kruis Achmea betaalt voor de inzet van de ondersteuningsconsulenten. De ondersteuningsconsulenten worden als eerste ingezet binnen ziekenhuizen en centra in Rotterdam, later ook in Utrecht en Amsterdam. Het ondersteuningsproces kan per ziekenhuis verschillend zijn. In 2015 wordt de inzet van de ondersteuningsconsulent door Zilveren Kruis Achmea meegenomen in de onderhandelingen met de ziekenhuizen.

Achtergrond
Kankerpatiënten krijgen vaak niet of te laat de juiste informatie over de gevolgen van de behandeling op lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk gebied (zoals werk, verzekeringen, relaties). Begeleiding en ondersteuning bij lichamelijke, geestelijke en sociale problemen worden tot nu toe niet tijdig aangeboden waardoor patiënten onnodige problemen krijgen en langer last hebben van de gevolgen van kanker en de behandelingen. Patiënten geven aan dat ze vanaf het moment van de diagnose al behoefte hebben aan goede informatie en hulp.

Zilveren Kruis Achmea streeft naar goede nazorg voor kankerpatiënten waarbij er steeds opnieuw wordt gekeken of de patiënt behoefte heeft aan die hulp. Stichting OOK wil de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verhogen door de juiste ondersteuning te bieden op het juiste moment. Beide partijen willen samen, in plaats van reactief handelen op basis van al ontstane klachten en problemen, in een vroeg stadium informatie en handvatten bieden aan kankerpatiënten. Patiënten kunnen dan zelf zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen van kanker. Ze komen als dat nodig is tijdig in aanraking met passende ondersteuning en kunnen na hun behandeling sneller de draad van hun leven weer oppakken. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven van patiënten tijdens en na de behandeling aanzienlijk toe.

Bron: Zilveren Kruis Achmea & Stichting OOK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen