Winterregeling: Gratis bed en maaltijd voor Haagse daklozen

Array

Vanwege de verwachte kou gaat op woensdag 29 januari 2014 de winterregeling in. Haagse daklozen kunnen dan gratis overnachten in de winteropvang aan de Zilverstraat 40. In dit pand van Stichting Dr. Schroeder van der Kolk Bedrijven (Schroeder) is plaats voor maximaal 125 mensen per nacht. Deze extra slaapplaatsen komen bovenop de 110 plekken in de reguliere nachtopvang voor daklozen van de Kessler Stichting en het Leger des Heils.

De winteropvang aan de Zilverstraat gaat open wanneer het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen, bijvoorbeeld bij vorst of een combinatie van strenge kou met harde wind en langdurige regen. Mensen kunnen hierdoor ernstig onderkoeld raken of zelfs overlijden. Zodra de temperatuur stijgt, gaat de opvang weer dicht. leger des heils Den HaagDaklozen krijgen naast een gratis slaapplaats ook een maaltijd en ontbijt aangeboden en kunnen zich douchen en hun kleding wassen. Verder kunnen zij met medische klachten terecht bij een sociaal verpleegkundige. Schroeder stelt haar pand beschikbaar en zorgt voor de catering en beveiliging. De begeleiding is in handen van professionele hulpverleners van het Leger des Heils. Bezoekers van de nachtopvang werken ook mee om de omgeving van de Zilverstraat schoon te houden. Daarnaast kunnen zij gebruikmaken van dagbestedingsactiviteiten op de locatie.

Reguliere opvang
De opvang aan de Zilverstraat is minder geschikt voor vrouwen. Zij worden doorverwezen naar de nachtopvang van de Kessler Stichting. Mensen die al verblijven in de reguliere nachtopvang van het Leger des Heils of de Kessler Stichting kunnen ook op die locaties bij winterse omstandigheden gratis terecht. Tijdens de winterregeling vervalt de eigen bijdrage en geldt een versoepeld deurbeleid. Buitenlopers die geen gebruik kunnen of willen maken van de winteropvang, kunnen bij de instellingen een (gratis) isolerende deken krijgen

Cijfers winteropvang vorig jaar
In het seizoen 2012/2013 is de winterregeling uitzonderlijk lang van kracht geweest; in totaal 76 nachten, verspreid over vijf periodes. Voor het eerst was de regeling ook enkele dagen in april van kracht. Gemiddeld maakten 178 personen gebruik van een van de overnachtingsmogelijkheden. Op de drukste dag waren er 215 bezoekers. Er hebben 495 verschillende personen in de leeftijd van 18 tot 77 jaar gebruik gemaakt van de regeling. Gemiddeld sliep men 12 nachten in de opvang.

De winterregeling geldt van 1 november tot 1 april geldt gelijktijdig voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en wordt in Den Haag gecoördineerd door het Centraal Coördinatiepunt van de GGD Haaglanden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen