E-learningcursus en training voor gehoor-en gezichtsproblemen

Array

Noordhoff Health, kennisinstituut het PON en stichting OTwee werken samen
Een op de drie ouderen heeft gehoor- en gezichtsproblemen. Hierdoor vermindert het welbevinden, de zelfstandigheid en mobiliteit. Door de signalen te herkennen en simpele ingrepen toe te passen is vaak veel levenskwaliteit te winnen. Daarom lanceert het consortium CampusCare samen met het PON en OTwee een nieuwe e-learningcursus om gehoor- en gezichtsproblemen te herkennen en te behandelen.

Ouderen denken vaak dat minder zien en slechter horen ‘bij de leeftijd hoort’. Daarom melden ze het niet. Of de achteruitgang gaat zo geleidelijk dat ze het niet eens in de gaten hebben. Computer mouse and books - e-learning concept.Toch is bij 63 procent van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen verbetering mogelijk van het gehoor en is bij 42 procent van het zicht. Dit blijkt uit onderzoek van het PON, dat in 2010 in vijf verpleeg- en verzorgingshuizen onderzocht hoe oor- en oogzorg bij ouderen kan worden verbeterd.

Belangrijk is dat zorgprofessionals in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg bij cliënten de achteruitgang van visus en gehoor signaleren. Zeker omdat de oorzaak van de achteruitgang vaak simpel te verhelpen is. Soms is een batterij van een gehoorapparaat vervangen of een oor uitspuiten al voldoende. Of de oudere loopt rond met staar, wat met een eenvoudige operatie te verhelpen is. Zelfs het schoonmaken van de bril kan al een wereld van verschil maken.

Structurele aandacht
Oor- en oogzorg vraagt structurele aandacht binnen de ouderenzorg, zowel van de directe zorgverleners (zorg en bejegening) als van het management (beleid). Het consortium CampusCare brengt goede oor- en oogzorg onder de aandacht binnen verpleeg- en verzorgingshuizen.

E-learningcursus Gehoor- en gezichtsproblemen
De e-learningcursus ‘Gehoor- en gezichtsproblemen’ van het consortium CampusCare is tot stand gekomen in samenwerking met het PON en stichting OTwee. Het PON heeft voor kwaliteitsmedewerkers, middenkader- en opleidingsfunctionarissen in verpleeg- en verzorgingshuizen bovendien de training ‘Oog en oor voor kwaliteit van leven’ ontwikkeld. Via deze training leren cursisten hoe ze zelf verzorgenden in hun organisatie kunnen trainen. OTwee ontwikkelt methodieken en geeft individuele zorg aan mensen die nog zelfstandig wonen en biedt ook trainingen aan. De e-learningcursus en deze trainingen vullen elkaar uitstekend aan (blended learning).

Kwaliteit van leven
De nieuwe e-learningcursus stelt zorgprofessionals in staat om via alert reageren en vaak eenvoudige ingrepen bij te dragen aan de kwaliteit van leven van hun cliënten. De ouderen voelen zich beter en worden minder kwetsbaar. De e-learningcursus van Noordhoff Health en de trainingen van het PON en OTwee bieden samen een totaalaanbod voor goede oor- en oogzorg. De cursisten worden opgeleid tot ‘aandachtsvelder oor en oog’ en krijgen de bagage om binnen de eigen organisatie verbeteringen door te voeren.

Gratis bijeenkomst
Op woensdag 29 januari 2014 organiseren de initiatiefnemers consortium CampusCare, het PON en stichting OTwee een gratis bijeenkomst voor zorginstellingen over dit onderwerp. Deskundigen gaan dieper in op gehoor- en gezichtsproblemen. Via een workshop krijgen deelnemers een goed beeld van de oplossingen die er zijn. Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website www.campus-care.nl.

Meer informatie en demonstratieversie
Op de website www.campus-care.nl staat meer informatie over oor- en oogproblemen. Hier is ook een demonstratieversie te vinden van de e-learningcursus ‘Gehoor- en gezichtsproblemen’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen