Neurostimulatie en Neurofeedback bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen

Array

congresEen prikkelend congres over de toepassingen van neurocognitief onderzoek
Hersenonderzoek neemt een hoge vlucht. Nederland heeft internationaal een goede positie in dit veld. Dit biedt veel mogelijkheden voor toegepaste cognitie- en hersenwetenschappen en technologische innovaties. SAN2014 is een driedaags internationaal congres waar onderzoekers zich op de hoogte kunnen stellen van neuro-technologische ontwikkelingen. Ook journalisten met interesse in innovatie zijn van harte welkom.

 Het SAN/NIHC 2014 congres verkent nieuwe toepassingen door inzicht te verkrijgen in het functioneren van het brein. De bijeenkomst vindt plaats van 30 januari tot 2 februari in de Jaarbeurshal te Utrecht.  De Society of Applied Neuroscience (SAN) en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC) organiseren het internationale congres.

 Op het congres zetten toponderzoekers uit het buitenland en een aantal Nederlandse sprekers hun onderzoek uiteen en gaan in op welke toepassingen zij voor mogelijk zien.

 Topsprekers uit het buitenland zijn onder meer:

 –       Niels Birbaumer

Deze toponderzoeker spreekt over Brein-machine interfaces – besturing van de computer door de hersenen – enerzijds voor locked in patiënten (ALS), anderzijds interessant voor de gamesindustrie.

–       Thomas Schlaepfer

Een wereld expert op het gebied van diepe hersenstimulatie, zal o.a. resultaten van zijn recente onderzoek laten zien, waar een nieuwe locatie in de hersenen is gestimuleerd bij depressie met 90% response (=erg hoog) met minder sterke stimulatie en effect binnen enkele dagen (in tegenstelling tot 2-4 weken voor antidepressiva).

–       John Gruzelier

Hij spreekt over het bereiken van optimale prestaties middels neurofeedback. Veel olympische sporters en andere sporters gebruiken tegenwoordig allerlei vormen van neurofeedback. Gruzelier zal spreken over de huidige stand van onderzoek naar optimale presentaties in de ‘Arts’, muzikale performance, dans e.d.

 De Nederlandse sprekers zijn onder meer:

 –   Andre Aleman

–   Renate de Groot

–   Peter Desain

–   Anne Roefs

–   Karin Roelofs

–   Odile van den Heuvel

–   Eric Vermetten

–   Eus van Someren

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen