80.000 zelfstandigen in de zorg zonder opdrachten?

ZZP organisaties bundelen krachten voor zorgsector richting Tweede Kamer
80.000 zelfstandigen in de zorgsector worden sinds oktober 2013 uitgesloten van mogelijkheden om hun dienstverlening te kunnen uitoefenen door de Belastingdienst. Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen bundelen hun krachten om de zelfstandige in de zorgsector te helpen met de problemen die ontstaan zijn door de belastingdienst.

In oktober 2013 werd bij een controle van een bemiddelaar in de zorg vastgesteld dat de door de bemiddelaar gebruikte contracten feitelijk een loondienstverband inhoudt. Hierop heeft de Belastingdienst van iedereen die ingeschreven stond bij het bureau de VAR-verklaring ingetrokken, ongeacht of men via dit bureau gewerkt had of niet. De Belastingdienst heeft geen enkele actie ondernomen tegen het bemiddelingsbureau.

heksenjachtHeksenjacht op ZZP’er in de zorg
Sindsdien is er een ware jacht op de ZZP’er in de zorg ontketend. Iedereen die in de zorg werkt ontvangt nu van de Belastingdienst een VAR-loon, ongeacht wat men invult. Zelfstandigen in de zorg zonder een VAR-WUO (winst uit onderneming) zijn kansloos bij het aangaan van opdrachten. Hierdoor dreigen 80.000 zelfstandigen zonder inkomen te komen.

FNV Zelfstandigen en Stichting ZZP Nederland vinden deze handhaving niet gestoeld op feiten en hebben protest aangetekend bij de Belastingdienst en het verantwoordelijke ministerie van Financiën. Echter zowel de Belastingdienst als de voormalig staatssecretaris bleven van mening dat hun interpretatie van de belastingwetten de juiste was en waren niet bereid om samen te zoeken naar een oplossing.

Overleg Tweede Kamer
Inmiddels hebben de zelfstandigenorganisaties een notitie hierover geschreven en contact gezocht met Tweede Kamerleden die verontwaardigd reageerden op de onterechte handhavingsstrategie van de Belastingdienst waarbij de ZZP’ers kansloos zijn. Er is op korte termijn een overleg gepland met de Kamerleden om te komen tot een snelle en praktische oplossing.

Bron: Stichting ZZP Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen