Antoni van Leeuwenhoek beschikt over modernste operatierobot

Array

operatietechniekHet Antoni van Leeuwenhoek heeft de modernste Da Vinci Si robot aangeschaft die momenteel beschikbaar is. Chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek hebben inmiddels jarenlange ervaring met de operatierobot, vooral op het gebied van de behandeling van prostaatkanker, blaaskanker, nierkanker, tumoren in het hoofd-halsgebied en gynaecologische kankers. De nieuwe Da Vinci operatierobot zal in de zeer nabije toekomst ook worden ingezet voor de behandeling van tumoren in de endeldarm, longen en lever.

Afgelopen jaren zijn al honderden patiënten met behulp van een robot geopereerd in het AVL. De robot werd het vaakst ingezet bij prostaatkanker (meer dan 300 robotoperaties per jaar), blaaskanker en nierkanker. Met deze nieuwste operatierobot wordt tumorweefsel tot in detail in beeld gebracht en kan met nóg meer precisie worden verwijderd. Gezond weefsel blijft zoveel mogelijk gespaard. Bijwerkingen voor patiënten zullen daarmee tot een minimum worden beperkt.

Dit nieuwe systeem biedt ook een aantal hypermoderne methoden van opereren zoals beeldgeleide chirurgie van onder meer de lymfklieren en kleine niertumoren met behulp van de near-infra-rood camera.

De aanschaf van deze robot past in de visie van het AVL om door middel van de nieuwste technologie nog nauwkeuriger te opereren. In dit kader worden nieuwe operatiekamers gebouwd waarbij beeldgestuurde operaties op meerdere operatiekamers uitgevoerd kunnen worden.

Het Antoni van Leeuwenhoek profileert zich als hét expertisecentrum op het gebied van oncologie.  Deskundigheidsbevordering is een van de primaire doelstellingen. Met de komst van deze nieuwe robot zijn de opleidingsmogelijkheden nog meer uitgebreid. Deze robot beschikt over een dubbele console waardoor er door twee specialisten tegelijk geopereerd kan worden. Daarnaast beschikt de robot over een virtuele trainingsmodule waarmee de handvaardigheid nog beter getraind en beoordeeld kan worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen