Eén miljoen voor innovatie ouderenzorg in Zuid-Limburg

Array

ouderenzorg-300x256Het Zorgkantoor (de AWBZ uitvoeringsinstantie) heeft één miljoen euro beschikbaar gesteld aan de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg voor innovatie in de zorg voor thuiswonende ouderen en ouderen in verpleeghuizen. Het innovatiegeld wordt gebruik om projecten te kunnen uitvoeren om de zorg voor ouderen in kwetsbare situaties te versterken. De projecten zijn gericht op betere aansluiting van zorg bij de wens van ouderen om zo lang mogelijk de regie over hun leven en dagelijkse activiteiten te houden en worden uitgerold bij zeven Limburgse zorginstellingen die samen met de kennisinstituten Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool verenigd zijn in de Academische Werkplaats Ouderenzorg.

Vanuit deze krachtige samenwerking is het innovatieproject aangevraagd en toegekend. Dit jaar wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van innovaties, die in de jaren 2015-2018 worden doorontwikkeld en uitgerold.

Bewegen, zelfredzaamheid, vrijheidsbeperking en technologie zijn de innovatie thema’s
Belangrijk uitgangspunt is dat de toekomstige zorg beter gaat aansluiten bij de wens van ouderen om zo lang mogelijk de regie over hun leven en dagelijkse activiteiten te houden. Ook moeten innovaties bijdragen aan een ‘zachte landing’ van de ingrijpende maatregelen in de langdurige zorg. Daarom zijn binnen het innovatieproject vier speerpunten benoemd: 1) stimuleren van bewegen, 2) zelfredzaamheid en ‘mantelzorg nieuwe stijl’, 3) preventie van vrijheidsbeperking thuis en 4)  technologische en sociale innovaties. Het leren afstappen van het traditionele zorgmodel is bij deze initiatieven van groot belang. Een aanpak ontwikkelen voor het activeren van restcapaciteiten van ouderen (op het terrein van bewegen en zelfredzaamheid) of het vervullen van een sleutelrol door mantelzorgers zijn belangrijke uitdagingen. Alle initiatieven binnen het project sluiten aan bij lopende activiteiten van de werkplaats en bouwen voort op resultaten van onderzoek en ontwikkelingen. In het veld worden al zorginnovaties ingezet, zoals slimme hulpmiddelen en nieuwe werkwijzen, bijvoorbeeld een beweegtuin voor ouderen of de inzet van i-Pads in de thuiszorg. Door de toekenning van het innovatieproject is het mogelijk om de innovaties verder te ontwikkelen en gereed te maken om in de praktijk uit te testen. In de komende jaren wordt gekeken naar de werkzaamheid van de innovaties die daarna breed worden uitgerold. De bedoeling is dat daarvoor jaarlijks een vergelijkbare subsidie door het zorgkantoor beschikbaar wordt gesteld.

Uniek platform ouderenzorg in Zuid-Limburg maakt innovatie mogelijk
Alle initiatieven binnen het innovatieproject worden uitgevoerd vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg, bestaande uit de zorgorganisaties Meander Groep Zuid-Limburg, Sevagram, Envida (voorheen Vivre en Groene Kruis Domicura), Cicero Zorggroep, Orbis Medisch en Zorgconcern, Mosae Zorggroep en Vivantes en de kennisinstituten Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool. In de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg werken zorgverleners, managers in de zorg, bestuurders, opleiders en onderzoekers samen. De werkplaats vormt een optimale infrastructuur voor het delen van praktische ervaringen en wetenschappelijke kennis. In deze unieke opzet met multidisciplinaire samenwerking en duo-aanstellingen zijn kruisbestuivingen mogelijk waardoor ruimte ontstaat voor innovatie. Met deze werkwijze loopt Zuid-Limburg (inter)nationaal voorop. De toekenning van de innovatiemiddelen aan de Academische Werkplaats Ouderenzorg wordt dan ook gezien als een erkenning van de samenwerking tussen kennisinstellingen en zorginstellingen en van hun maatschappelijke ondernemerschap.

Meer informatie is te vinden op de website www.academischewerkplaatsouderenzorg.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen