Gerdi Verbeet downloadt als eerste hospitality app

Array

Gerdi VerbeetChirurg zet geneeskundestudenten in om ouderen te begeleiden in ziekenhuisdoolhof
Op tijd in het ziekenhuis zijn, de juiste poli vinden en dan ook nog met aandacht naar de arts luisteren. Vooral voor ouderen die alleen naar het ziekenhuis komen, blijkt dit een lastige en stressvolle opgave te zijn. Chirurg Marlies Schijven heeft daarom de Hospitality App bedacht die het AMC vandaag in gebruik neemt. Gerdi Verbeet, voorzitter van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NCPF), installeert als eerste de app op haar mobiel. De app kwam als winnaar uit de bus tijdens de Mobiles for Good wedstrijd, een initiatief van de Vodafone Foundation i.s.m. Waag Society om de ontwikkeling van mobiele toepassingen voor de zorg te stimuleren.

Marlies Schijven ontving als winnaar van de Mobiles for Good Challenge in 2012 €40.000,- prijzengeld, kantoorruimte en professionele begeleiding om het concept versneld op de markt te brengen. Schijven: “Oudere patiënten die bij mij op de poli komen hebben al een hele reis achter de rug, vaak zonder begeleiding omdat hun kinderen werken of niet in de buurt wonen. Met 60 km aan ziekenhuisgang is dat in het AMC een hele opgave. Voordat ze op adem zijn gekomen staat hen alweer een belangrijk gesprek te wachten waarin ze veel informatie krijgen. Omdat inmiddels bijna de helft van de 55-plussers een smartphone bezit, kan deze app een hoop stress wegnemen bij ziekenhuisbezoekers.”

Taxi ophaalservice en studentbegeleiding voor senior patiënt
De app regelt dat er automatisch en tijdig een taxi voorrijdt bij patiënten die een poliklinische afspraak in het AMC hebben. Een student geneeskunde haalt de patiënt bij aankomst op en begeleidt diegene verder op zijn route door het ziekenhuis. Ook de terugreis met de taxi wordt door de app geregeld. De app is als eerste beschikbaar voor patiënten van de polikliniek GIOCA (Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam) van het AMC en zal snel worden uitgerold in het hele ziekenhuis. Ook andere ziekenhuizen hebben inmiddels interesse getoond.

Mobiles for Good
De app gerealiseerd dankzij Mobiles for Good, een initiatief van de Vodafone Foundation in samenwerking met Waag Society om nieuwe mHealth toepassingen mogelijk te maken. In Nederland richt de Vodafone Foundation zich op de ontwikkeling van mobiele toepassingen die de zorg voor patiënten ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan apps voor de smartphone, games, sms-diensten, machine2machine toepassingen en hardware.

Over de Vodafone Foundation
De stichting Vodafone Netherlands Foundation is in 2002 opgericht om op onafhankelijke wijze invulling te geven aan ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten. Doel is om met mobiele communicatietechnologie oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van welzijn en gezondheid. Daarnaast organiseert de foundation diverse vrijwilligersactiviteiten voor medewerkers. Kijk voor meer informatie over Mobiles for Good op www.mobilesforgood.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen