Superfoods te veel voedingshype
ArrayHet Voedingscentrum waarschuwt tegen misleidende adviezen over zogenoemde superfoods. Het Diabetes Fonds sluit zich hierbij aan. Superfoods is een van de voedingshypes die wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd zijn, vindt het Fonds.
Gojibessen, hennepzaad, algen en chiazaad: voorbeelden van ‘superfoods’. Als we de beloften van fabrikanten moeten geloven, kun je alleen gezond blijven als je dagelijks superfoods eet.
Pure marketing
Onzin, zegt het Voedingscentrum vandaag, er bestaan geen superfoods. De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie, aldus het Voedingscentrum.
Geen bewijs
“Goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed”, zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds in een reactie. “Superfoods zijn in onze ogen het topje van de ijsberg, er zijn momenteel veel hypes op het gebied van voeding. Zoals rond soorten brood, noten, koolhydraten en nog veel meer. Veel van die hypes zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het Diabetes Fonds stopt daarom geld in een nieuwe voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes waarvoor verschillende voedingshypes wetenschappelijk worden getoetst.” De nieuwe voedingsrichtlijn is eind dit jaar gereed.
De volgende producten worden ook superfoods genoemd: broccoli, knoflook, uien, gember, pompoen, spinazie, groene bonen, tomaten, rode bieten, zuurkool, bosbessen, granaatappels, avocado’s, eieren, ongebrande noten en de vette vissoorten sardines, zalm, makreel. In principe hele normale voedingsstoffen waarvan we allemaal weten dat ze bijvoorbeeld rijk zijn aan ijzer, een andere groente is rijk aan bepaalde vitamines. Veel van de claims zijn onrealistsch, maar we weten toch allemaal dat vette vis gezond is en ongebrande noten een betere keus zijn dan de gebrande versies. En op z’n tijd eens wat goji bessen, honing, bijenpollen,chia zaad, kokos olie en hennepzaad kan geen kwaad. En rauwe cacao is een versie met veel meer smaak en minder vet. Alleen met Spirulina, Chlorella, maca, lucuma en incabessen moet je wat meer opletten. Als je daar teveel van gebruik krijg je bijwerkingen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, zo licht Janine Budding van MedicalFacts toe. Sites zoals http://www.voedingonline.nl/ geeft goede informatie over voeding vanuit een medische perspectief. Het onderwerp voeding en geneeskunde is nog zeer beperkt onderzocht en daar valt nog veel winst te behalen voor de ontwikkeling van nutraceuticals.