Superfoods te veel voedingshype

Array

Het Voedingscentrum waarschuwt tegen misleidende adviezen over zogenoemde superfoods. Het Diabetes Fonds sluit zich hierbij aan. Superfoods is een van de voedingshypes die wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd zijn, vindt het Fonds.

Gojibessen, hennepzaad, algen en chiazaad: voorbeelden van ‘superfoods’. Als we de beloften van fabrikanten moeten geloven, kun je alleen gezond blijven als je dagelijks superfoods eet.

superfoodsPure marketing
Onzin, zegt het Voedingscentrum vandaag, er bestaan geen superfoods. De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie, aldus het Voedingscentrum.

Geen bewijs
“Goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed”, zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds in een reactie. “Superfoods zijn in onze ogen het topje van de ijsberg, er zijn momenteel veel hypes op het gebied van voeding. Zoals rond soorten brood, noten, koolhydraten en nog veel meer. Veel van die hypes zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het Diabetes Fonds stopt daarom geld in een nieuwe voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes waarvoor verschillende voedingshypes wetenschappelijk worden getoetst.” De nieuwe voedingsrichtlijn is eind dit jaar gereed.

De volgende producten worden ook superfoods genoemd: broccoli, knoflook, uien, gember, pompoen, spinazie, groene bonen, tomaten, rode bieten, zuurkool, bosbessen, granaatappels, avocado’s, eieren, ongebrande noten en de vette vissoorten sardines, zalm, makreel. In principe hele normale voedingsstoffen waarvan we allemaal weten dat ze bijvoorbeeld rijk zijn aan ijzer, een andere groente is rijk aan bepaalde vitamines. Veel van de claims zijn onrealistsch, maar we weten toch allemaal dat vette vis gezond is en ongebrande noten een betere keus zijn dan de gebrande versies. En op z’n tijd eens wat goji bessen, honing, bijenpollen,chia zaad, kokos olie en hennepzaad kan geen kwaad. En rauwe cacao is een versie met veel meer smaak en minder vet. Alleen met Spirulina, Chlorella, maca, lucuma en incabessen moet je wat meer opletten. Als je daar teveel van gebruik krijg je bijwerkingen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, zo licht Janine Budding van MedicalFacts toe. Sites zoals http://www.voedingonline.nl/ geeft goede informatie over voeding vanuit een medische perspectief. Het onderwerp voeding en geneeskunde is nog zeer beperkt onderzocht en daar valt nog veel winst te behalen voor de ontwikkeling van nutraceuticals.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen