NVSHA wil snelle oplossing declaratieproblematiek SEH

Array

SEH-200x191Naar aanleiding van een onlangs door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) aan het St. Antonius ziekenhuis opgelegde boete is aan het licht gekomen dat SEH-artsen DBC’s openen voor patiëntenzorg op de SEH, terwijl volgens bestaande regelgeving alleen poortspecialisten of arts-assistenten dit mogen doen. SEH-artsenknmg worden binnen de bestaande regelgeving niet aangemerkt als poortspecialisten. Met deze regelgeving wordt afbreuk gedaan aan de kwaliteitsverbetering en taakherschikking op de SEH die door het in dienst nemen van SEH-artsenknmg beoogd wordt.

SEH-bezoeken mogen niet gedeclareerd worden als patiënten worden behandeld door het zelfstandige profielspecialisme spoedeisende geneeskunde. Indien een net afgestudeerde basisarts dezelfde patiënt ziet mag het SEH-bezoek daarentegen wel gedeclareerd worden. Op deze manier wordt investeren in kwaliteitsverbetering en taakherschikking ontmoedigd. De huidige declaratieregels leiden ook tot ongewenste prikkels, zoals het laten terugkomen van patiënten op de polikliniek, om alsnog  het SEH bezoek te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar.

Van voorlopige naar definitieve oplossing
Samen met andere betrokkenen, zoals Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU), ziet ook de NZa in dat de huidige regelgeving niet aansluit bij de praktijk en dat dit een onwenselijke situatie is. De betrokken partijen zijn met elkaar in overleg om het per 2015 alsnog mogelijk te maken dat SEH-artsenknmg legaal DBC’s kunnen openen voor patiëntenzorg op de SEH. Voor de situatie tot 2015 heeft de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) bij de NZa aangedrongen om  niet specifiek te handhaven op het openen van DBC’s door SEH-artsenknmg. Een formele beleidsregel waarin het openen van DBC’s door SEH-artsenknmg ook in 2014 niet beboet wordt bestaat echter op dit moment niet. De NVSHA is blij met de constructieve dialoog over een definitieve oplossing vanaf volgend jaar. Maar ook voor het lopende jaar bepleit de NVSHA een oplossing die recht doet aan de praktijk en ziekenhuizen en SEH-artsenknmg niet onnodig in problemen brengt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen