Acute zorg is geen acuut probleem

Array

Ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en huisartsen willen gezamenlijke dialoog met zorgverzekeraars over spoedeisende zorg
Er is meer tijd nodig om een gezamenlijke en inhoudelijk onderbouwde dialoog te voeren over de acute zorg in Noord-Nederland. Dat is een van de belangrijke conclusies uit een onderzoek dat in opdracht van noordelijke ziekenhuizen uit Drenthe, Friesland en Groningen is uitgevoerd naar aanleiding van het Regioplan Spoedeisende Zorg Noord-Nederland van Zorgverzekeraars Nederland. Volgens de onderzoekers is deze tijd er ook, want er is nu geen urgent kwaliteitsprobleem dat moet worden opgelost. Deze uitkomst wordt onderschreven door de Zorgbelang-organisaties en de huisartsenkoepels in Groningen.

spoedhulpZorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft onlangs het Regioplan Spoedeisende Zorg Noord-Nederland gepresenteerd aan de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en (een deel van) Drenthe. In dit plan presenteert de brancheorganisatie zijn visie op de toekomstige organisatie van de spoedeisende hulp in de regio. De plannen gaan over een andere inrichting van acute neurologische, cardiologische en vaatchirurgische zorg. Ook wordt gesproken over concentratie van ‘hoogwaardige’ Intensive Care-zorg. De uitvoering van het plan heeft consequenties voor patiënten, huisartsen en de betrokken ziekenhuizen. Maar deze belanghebbenden en betrokkenen hebben niet aan tafel gezeten bij de totstandkoming van deze plannen.

Geen bewijs voor kwaliteitsverbetering
Iedereen in het Noorden heeft belang bij goede medische zorg die in het geval van nood binnen handbereik is. Het door ZN gepresenteerde regioplan alleen biedt daar geen goede basis voor. Dat komt volgens de onderzoekers door het ontbreken van een probleemanalyse en onduidelijkheid over wat de zorgverzekeraars willen bereiken met hun plannen. De inhoud is nooit ter sprake gekomen. Het regioplan levert ook geen bewijs dat de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg verbeteren. Daarmee biedt het plan onvoldoende grond om hals over kop besluiten met vergaande implicaties te nemen. Het startpunt is volgens de ziekenhuizen een gezamenlijke dialoog met ZN met als doel om kwaliteits- en doelmatigheidswinst hand in hand te laten gaan met oog voor de consequenties voor de niet-acute zorg. Een dialoog waarin alle belanghebbenden participeren en waarvoor voldoende tijd wordt genomen. De ziekenhuizen zijn dan ook vooralsnog niet van plan een-op-een het gesprek aan te gaan met (een delegatie van) ZN. De tijd is er. En het onderzoek van de noordelijke ziekenhuizen biedt daarvoor een goede basis, mogelijk in combinatie met de uitgangspunten van het door de Raad voor de Volkgezondheid & Zorg gegeven advies ‘Gepaste zorg’ en de uitgangspunten van de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en patiëntenverenigingen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Twynstra Gudde in opdracht van Antonius Ziekenhuis (Sneek), Martini Ziekenhuis (Groningen), Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten), Ziekenhuis De Sionsberg (Dokkum), Ziekenhuis Tjongerschans (Heerenveen), Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Zorggroep Leveste Middenveld (Scheper Ziekenhuis Emmen, Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen en Refaja Ziekenhuis Stadskanaal)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen