Betere behandeling voor tweelingtransfusiesyndroom

Array

Een nieuwe laserbehandeling vermindert de complicaties van het tweelingtransfusie-syndroom. Met de nieuwe techniek worden de circulaties van de twee foetussen gescheiden. LUMC-onderzoekers publiceren erover in The Lancet.Bij eeneiige tweelingen die de placenta delen zijn er op het placentaoppervlak bloedvatverbindingen die de twee bloedsomlopen met elkaar verbinden. Wanneer de ene foetus meer bloed geeft aan de andere foetus, kan het tweelingtransfusiesyndroom (TTS) ontstaan. De ene helft van de tweeling krijgt dan te veel bloed, de andere te weinig. Zonder behandeling overlijden de meeste tweelingen aan TTS.

bloedtransfusieRisico op bloedarmoede
In het LUMC, het landelijk centrum voor foetale therapie, wordt TTS bij een kijkoperatie met laserlicht behandeld. “Via een gaatje in de buik van de moeder wordt een kleine camera ingebracht waarmee de bloedvaten bekeken en dichtgelaserd kunnen worden”, vertelt Femke Slaghekke, gynaecoloog-in-opleiding en promovendus op de afdeling Verloskunde van het LUMC.

De huidige behandeling is vaak succesvol, maar bij ongeveer 14 procent komt TTS terug en in 13 procent van de gevallen ontstaat een andere aandoening, TAPS, waarbij de ene helft bloedarmoede krijgt, en de andere te dik bloed. Om recidief TTS en TAPS te voorkomen bedachten onderzoekers in het LUMC een aanvullende laserbehandeling, de Solomontechniek.

Solomontechniek
“Na de standaard laserbehandeling, waarbij de verbindingen één voor één worden gelaserd, wordt er nog een streep getrokken tussen de gelaserde punten op het placenta-oppervlak”, aldus Slaghekke. Doel is om zo min mogelijk kleine vaatverbindingen tussen de twee foetussen over te laten.

Samen met 4 andere Europese centra vergeleken de onderzoekers de nieuwe Solomontechniek met de standaardbehandeling bij 137 tweelingparen. Zij zagen dat de kans op terugkerende TTS afneemt van 7 procent in de standaardgroep naar 1 procent met de Solomontechniek. De kans op TAPS neemt af van 16 procent naar 3 procent. “Een duidelijke verbetering”, aldus Slaghekke.

Overleving gelijk
De overleving was in beide groepen gelijk. Bij 65 procent van de TTS-zwangerschappen overleven beide kinderen, bij 20 procent blijft maar een van de twee in leven, en bij 15 procent van de TTS-zwangerschappen halen beide kinderen het niet.

Slaghekke: “TTS-kinderen kunnen door diverse oorzaken overlijden na laserbehandeling, zoals de slechte foetale conditie door TTS, vroeggeboorte en infecties. De Solomontechniek had geen direct effect op de overleving, maar liet wel minder ziekte bij de pasgeborenen zien.” De Solomontechniek is makkelijk te leren voor artsen die de standaard laserbehandeling al toepassen, en lijkt geen nadelen te hebben

Vervolgonderzoek
Een belangrijke uitkomst na laserbehandeling is gezonde overleving (zonder handicaps). Daarom zal onder leiding van neonatoloog dr. Enrico Lopriore langetermijnonderzoek plaats vinden. Alle kinderen die na een zwangerschap met TTS zijn geboren, worden op de leeftijd van 2 jaar onderzocht om de ontwikkeling te evalueren.

Foetale centrum
Het foetale centrum van het LUMC is het enige centrum in Nederland dat het tweelingtransfusiesyndroom behandelt. Jaarlijks behandelt het LUMC ongeveer 50 tweelingen met TTS. TTS komt bij ongeveer 10 procent van de eeneiige tweelingen voor.

Lees meer over foetale behandelingen door het LUMC op de speciale website www.fetusned.nl.

Dit onderzoek valt binnen het profileringsgebied Innovation in Health Strategy Quality of Care van het LUMC.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen