Transparantieregister Zorg publiceert nieuwe gegevens

Array

Op 1 april 2014 heeft de Stichting Transparantieregister Zorg de financiële gegevens van zorgaanbieders met farmaceutisch bedrijven over het jaar 2013 op haar website  www.transparantieregister.nl gepubliceerd.

Het Transparantieregister Zorg is op initiatief van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) in april 2013 gelanceerd en bevat gegevens over samenwerkingen tussen zorgaanbieders en de farmaceutische industrie. Medici en farmaceutische industrie werken samen in het belang van de verbetering van de zorg en behandelmethoden. Aan deze samenwerkingen zijn in bepaalde gevallen geldstromen verbonden. Om onduidelijkheid over de doelstelling van de samenwerkingen te voorkomen, biedt het Transparantieregister openheid over de aard en omvang daarvan. Sinds de lancering is het register ruim 70.000 geraadpleegd door ruim 55.000 unieke bezoekers.
Logo-transparantieregisterDe gerapporteerde financiële relaties tussen zorgverleners en farmaceutische bedrijven in 2013 zijn vergelijkbaar met het beeld dat 2012 liet zien. Het betreft ruim 7600 relaties waarbij artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorginstellingen diensten verrichten in opdracht van de farmaceutische industrie of waarbij de industrie nascholingen van artsen of zorgprojecten sponsort. De totale gerapporteerde waarde van deze samenwerkingen bedraagt ruim € 33 miljoen, waarvan  90% ten goede komt aan ziekenhuizen en andere organisaties waaraan artsen zijn verbonden.  De gemiddelde waarde van de samenwerking tussen artsen en farmaceutische bedrijven bedroeg in 2013 ruim € 2.000, met instellingen ruim € 25.000.

Uit de gegevens in het register is het volgende op te maken:
Net als voor het jaar 2012, hebben ruim 50 farmaceutische bedrijven hun financiële relaties gemeld. Daarnaast hebben ruim 15 beroepsbeoefenaren en instellingen zelfstandig een opgave van financiële relaties gedaan.
In 2013 was sprake van ruim 7500 gecontracteerde relaties tussen zorgaanbieders en bedrijven, vergelijkbaar met 2012. Het ging daarbij om 2000 individuele zorgaanbieders en 1200 instellingen en samenwerkingsverbanden van zorgaanbieders.
Alle bedragen opgeteld, gaat het om een bedrag van zo’n € 33 miljoen., iets meer dan in 2012
Een kleine 90% van dat bedrag betreft financiële relaties tussen bedrijven en zorginstellingen en samenwerkingsverbanden van zorgaanbieders. Ongeveer € 5 miljoen heeft betrekking op relaties tussen bedrijven en de individuele zorgaanbieders.  Dit is vergelijkbaar met 2012.
50% van de relaties is met individuele zorgaanbieders en 50% met een instelling, zoals ziekenhuizen, wetenschappelijke verenigingen van zorgaanbieders, stichtingen voor onderzoek en samenwerkingsverbanden van zorgaanbieders.
Het gemiddelde bedrag van de relatie tussen bedrijven en individuele zorgaanbieders is circa?€ 2.250, ruim 10% meer dan in 2012. Voor de samenwerking tussen bedrijven en instellingen geldt een gemiddelde waarde van € 25.000.  Dit is vergelijkbaar met 2012.
Het aandeel veterinair bedraagt nog geen 1 %.

Dit jaar zijn voor het eerst ook de relaties tussen dierenartsen en veterinair-farmaceutische bedrijven in het Transparantieregister opgenomen. De totale waarde in deze sector vertegenwoordigt nog geen 1% van het geheel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen