Innovatieve Luneray katheters en orgaansparende aanpak leiden tot beduidend minder invasieve blaaskankerbehandelingen

Array

blaaskankerSamenwerking uroloog en radio-oncoloog bij laparoscopische implantatie van nieuwe brachytherapiekatheters voor blaaskanker
Artsen in het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI) en ziekenhuis Rijnstate hebben de brachytherapie methode om blaaskanker te behandelen drastisch verbeterd. Door gebruik te maken van de nieuwe geavanceerde Luneray™ brachytherapiekatheters van Nucletron, an Elekta company tijdens de door ARTI-Rijnstate ontwikkelde robot-geassisteerde laparoscopische benadering, kunnen artsen patiënten met blaaskanker op een veel minder invasieve manier behandelen dan voorheen. Hierdoor is het mogelijk de blaas in een toenemend aantal patiënten te behouden.

Op 20 januari gebruikten radio-oncoloog Dr. Elzbieta van der Steen-Banasik van het ARTI en uroloog Dr. Geert Smits van het Rijnstate de door hun ontwikkelde methode om een 80-jarige mannelijke patiënt met blaaskanker te behandelen. Hij was de eerste patiënt bij wie de onlangs geïntroduceerde Luneray-brachytherapiekatheters gebruikt werden. De ARTI-Rijnstate-clinici hebben nauw samengewerkt met Nucletron om de naald-katheter combinatie te optimaliseren.

“De patiënt had een kleine T3-tumor die we in eerst vier weken hebben behandeld met uitwendige bestraling (External Beam Radiation Therapy, EBRT),” aldus Dr. Smits. “Vervolgens hebben we een divertikel van de blaas – waar de tumor zich bevond – verwijderd middels een partiële  blaasverwijdering. Tijdens dezelfde procedure hebben we twee Luneray katheters geïmplanteerd met behulp van onze robot-geassisteerde laparoscopische aanpak en de eerste brachytherapie fractie van 2,5 Gy gegeven. De resterende negen fracties werden in de drie daaropvolgende dagen gegeven. Na de tiende fractie werden de katheters verwijderd, waarna de patiënt naar huis kon. Er waren geen complicaties en het gaat goed met de patiënt.”

De laparoscopische methode van ARTI-Rijnstate en het gebruik van Luneray katheters is een enorme verbetering ten opzichte van de traditionele open chirurgische procedure voor het implanteren van brachytherapiekatheters. Na de externe bestraling wordt bij de open procedure een grote incisie gemaakt om de blaas vrij te prepareren gevolgd door het openen van de blaas  voor implantatie van de katheters. Deze complexe procedure brengt vaak langdurige ziekenhuisopname en de kans op wond- en blaasontsteking met zich mee.

“Bij de laparoscopische techniek zijn slechts vier kleine incisies van 8-10 mm in de buikwand nodig voor het inbrengen van instrumenten.  Inde meeste gevallen betreft het een minimale manipulatie van de blaaswand. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van weefseltrauma,” verklaart Dr. Van der Steen-Banasik. “Ook is de ziekenhuisopname veel korter – een gemiddelde van slechts zes dagen, tegenover gemiddeld 17 dagen voor de open procedure.”

Luneray: een innovatieve naald-katheter combinatie De Luneray katheters zijn een essentieel onderdeel van het succes van het minimaal invasieve blaasbrachytherapieprogramma van ARTI-Rijnstate. Dr. Smits en Dr. Van der Steen-Banasik werkten samen met Nucletron om dezed  ?? nieuwe  en vooraf geassembleerde  brachytherapie naald/katheter applicatorenvoor laparoscopisch gebruik te ontwikkelen. De naalden hebben een lichte buiging om optimale toegang tot het beoogde deel van de blaas mogelijk te maken. De katheters zijn gemaakt van hetzelfde innovatieve materiaal als de onlangs geïntroduceerde LumenCare™ Azure applicator voor longbrachytherapie behandelingen. Het unieke materiaal maakt de applicatoren sterk en tegelijkertijd  flexibel en knikbestendig.

“De beschikbaarheid van Luneray katheters creëert echt nieuwe mogelijkheden om geselecteerde vormen van blaaskanker te behandelen met brachyterapie op een minimaal invasieve manier ” zegt  Dr. Van der Steen-Banasik. “We hopen dat meer patiënten zullen profiteren van deze blaassparende behandeling in de toekomst.”

*Luneray is in afwachting van 510(k)-goedkeuring van de Amerikaanse FDA en is niet beschikbaar voor verkoop of distributie in alle markten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen