Niet Epke en Ranomi maar de gymleraar maakt sporters van ons

Array
Meer mensen aan het sporten krijgen, hoe doe je dat? Successen van topsporters leiden in ieder geval niet tot een run op de sportschool. ‘Epke en Ranomi geven hoogstens een tijdelijke impuls aan de turn- en zwemsport.’ Dat zegt Koen Breedveld, hoogleraar Sportsociologie aan de Radboud Universiteit.

De overheid voert sinds veertig jaar beleid om meer mensen aan het sporten te krijgen. Of dat effect heeft, is eigenlijk niet duidelijk. Breedveld: ‘Wat we weten is dat grote landelijke campagnes niet helpen. Lokaal investeren in voetbalvelden of zwembaden heeft waarschijnlijk wel effect.’
sport1Breedveld doet onderzoek naar de maatschappelijke effecten van sport en sportbeleid. Op 16 april spreekt hij zijn oratie uit. Sinds mei 2013 bekleedt Breedveld de eerste Nederlandse leerstoel op het gebied van sportsociologie.

Niet Epke, maar de gymleraar
Ook het succes van topsporters zorgt er niet voor dat meer mensen gaan sporten, zoals vaak wordt gedacht. Breedveld: ‘Epke en Ranomi geven hoogstens een tijdelijke impuls aan de turn- en zwemsport. Sporten beklijft pas als het een patroon wordt. Dat patroon vormt zich op jonge leeftijd: hoe meer positieve ervaringen dan, hoe groter de kans dat iemand later blijft sporten.’
Volgens de hoogleraar is een vakdocent voor lichamelijke opvoeding daarbij onontbeerlijk. ‘Praktisch alle kinderen hebben tegenwoordig een motorische achterstand, simpelweg omdat het dagelijks leven onvoldoende beweging van ons vraagt. Dat slechts 46 procent van de basisscholen een vakdocent in dienst heeft, valt in deze tijden van beweegarmoede niet uit te leggen.’

Kijk hier voor meer informatie over de leerstoel, de onderzoeker en zijn oratie.

Bron: RU (met dank aan Mélany Schäefers voor de tip)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen