Wet langdurige zorg: te snel, te smal en te dichtgeregeld

Array

ActiZ vindt de Wet langdurige zorg te snel gaan, te smal is en veel te veel is dichtgeregeld. Deze punten brengt ActiZ in tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wlz die op 14 april 2014 plaatsvindt. De regering beoogt deze wet per 2015 inwerking te laten treden.

In de hoorzitting wordt de vraag besproken of de in de Wlz gestelde doelen – regie naar vermogen, passende zorg met aandacht voor individueel welzijn en professionele zorg zo thuis mogelijk – met het voorliggende wetsvoorstel worden behaald. ActiZ meent dat dat niet het geval is. Om de zorg daadwerkelijk zo te hervormen dat cliënten zo goed mogelijk bediend worden, zodat zij langer zelfstandig kunnen wonen, is een wijziging van het systeem nodig. zorgen maken2Die wijziging ziet ActiZ niet terug in de Wlz. Het lijkt erop dat het oude systeemdenken, dat uitgaat van zorgaanbod in plaats van de cliënt en van controle en toezicht, gewoon overeind blijft, terwijl ruimte en vertrouwen nodig is.

Fundamentele aanpassingen
ActiZ vindt dat de Wlz fundamentele aanpassingen nodig heeft om de beoogde omslag in de langdurige zorg te bereiken. Allereerst is invoering van de Wlz in 2015 te snel. Om de hervormingen in goede banen te leiden, is uitstel van ten minste een jaar is nodig. In die tijd kan ook een financieel kader opgesteld worden dat gebaseerd is op demografische prognoses en de bijbehorende toename in zorgvragen. Daarnaast vindt ActiZ de Wlz te smal ingericht. ActiZ pleit ervoor dat een ZZP-4 indicatie toegang blijft geven aan de Wlz aan alle mensen die dat nodig hebben, gezien hun intensieve zorgvraag.

Ruimte
Bovendien is de Wlz enorm dichtgeregeld. ActiZ pleit ervoor om de gedetailleerde bepalingen over zorgplanbespreking te schrappen. De algemene leveringsvoorwaarden VVT bieden ruimte voor passende afspraken. Ook is de invulling van persoonsvolgende bekostiging en het volledig pakket thuis (VPT) te beperkend en moet een ruimere invulling krijgen zodat de keuze van de cliënt daadwerkelijk centraal kan staan. In de experimenten met regelarme zorginstellingen zijn goede ervaringen opgedaan met dit soort individuele afspraken. Deze positieve uitkomsten moeten benut worden, vindt ActiZ.

De volledige inbreng van ActiZ voor de hoorzitting is samengevat in een positionpaper Wet langdurige zorg.

Zie ook
Wet langdurige zorg sluit (nog) niet aan bij voorgenomen hervorming zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen