Meander Medisch Centrum lanceert Activiteitenweger-app

Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een app ontwikkeld voor mensen die door pijn- en/of vermoeidheidsklachten moeite hebben met het plannen van hun dagelijkse activiteiten. Mensen die aan het revalideren zijn, kunnen met de Activiteitenweger hun energie beter verdelen over de dag en week. De app is hierbij een praktisch en gebruiksvriendelijk hulpmiddel.

De Activiteitenweger is een methode die ergotherapeuten Greke Hulstein en Karin ten Hove in Meander Medisch Centrum ontwikkeld hebben voor het hanteren van belastbaarheid. 18 ActiviteitenwegerGreke Hulstein: “ Veel revalidanten op onze polikliniek Revalidatiegeneeskunde hebben door hun ziekte of aandoening moeite om vast te stellen hoeveel activiteiten zij kunnen doen op een dag, zonder zichzelf over of onder te belasten. Met behulp van de Activiteitenweger krijgen zij controle over hun dagindeling. Uitgangspunt is hoe zwaar iemand zelf zijn dagelijkse activiteiten ervaart. Samen met een ergotherapeut gaat de patiënt aan de slag om zijn basisniveau te bepalen, activiteiten te wegen en de dag in delen.”

Altijd bij de hand
Met behulp van de app kunnen patiënten hun activiteiten plannen op hun smartphone of tablet. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van het plannen met activiteitenkaarten, dag- of weekschema’s of een agenda. Karin ten Hove: “Door de app hebben patiënten hun planning altijd bij de hand. Ze kunnen hun ergotherapeut toestemming geven om mee te kijken op afstand. Op deze manier kan de begeleiding zo efficiënt mogelijk plaatsvinden. Het is eenvoudig om de planning aan te passen en je kunt deze overzichtelijk per dag, week en maand weergeven. Bovendien krijgen patiënten een melding als zij te veel hooi op hun vork nemen.”

Geschoolde ergotherapeuten
De Activiteitenweger app is te verkrijgen via de App-store. De Android-versie is nog in ontwikkeling. Kosten zijn €6,-. De Faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft de app gebouwd en het lectoraat Neurorevalidatie van de HAN heeft het bouwen van de app gefinancierd. De Activiteitenweger en app zijn uitsluitend te gebruiken onder begeleiding van een geschoolde ergotherapeut. Inmiddels hebben Greke Hulstein en Karin ten Hove ruim zeshonderd ergotherapeuten in heel Nederland geschoold. Een overzicht hiervan en meer informatie over de Activiteitenweger is te vinden op: www.activiteitenweger.nl.


Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen