Meander Medisch Centrum lanceert Activiteitenweger-app

0
1337

Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een app ontwikkeld voor mensen die door pijn- en/of vermoeidheidsklachten moeite hebben met het plannen van hun dagelijkse activiteiten. Mensen die aan het revalideren zijn, kunnen met de Activiteitenweger hun energie beter verdelen over de dag en week. De app is hierbij een praktisch en gebruiksvriendelijk hulpmiddel.

De Activiteitenweger is een methode die ergotherapeuten Greke Hulstein en Karin ten Hove in Meander Medisch Centrum ontwikkeld hebben voor het hanteren van belastbaarheid. 18 ActiviteitenwegerGreke Hulstein: “ Veel revalidanten op onze polikliniek Revalidatiegeneeskunde hebben door hun ziekte of aandoening moeite om vast te stellen hoeveel activiteiten zij kunnen doen op een dag, zonder zichzelf over of onder te belasten. Met behulp van de Activiteitenweger krijgen zij controle over hun dagindeling. Uitgangspunt is hoe zwaar iemand zelf zijn dagelijkse activiteiten ervaart. Samen met een ergotherapeut gaat de patiënt aan de slag om zijn basisniveau te bepalen, activiteiten te wegen en de dag in delen.”

Altijd bij de hand
Met behulp van de app kunnen patiënten hun activiteiten plannen op hun smartphone of tablet. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van het plannen met activiteitenkaarten, dag- of weekschema’s of een agenda. Karin ten Hove: “Door de app hebben patiënten hun planning altijd bij de hand. Ze kunnen hun ergotherapeut toestemming geven om mee te kijken op afstand. Op deze manier kan de begeleiding zo efficiënt mogelijk plaatsvinden. Het is eenvoudig om de planning aan te passen en je kunt deze overzichtelijk per dag, week en maand weergeven. Bovendien krijgen patiënten een melding als zij te veel hooi op hun vork nemen.”

Geschoolde ergotherapeuten
De Activiteitenweger app is te verkrijgen via de App-store. De Android-versie is nog in ontwikkeling. Kosten zijn €6,-. De Faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft de app gebouwd en het lectoraat Neurorevalidatie van de HAN heeft het bouwen van de app gefinancierd. De Activiteitenweger en app zijn uitsluitend te gebruiken onder begeleiding van een geschoolde ergotherapeut. Inmiddels hebben Greke Hulstein en Karin ten Hove ruim zeshonderd ergotherapeuten in heel Nederland geschoold. Een overzicht hiervan en meer informatie over de Activiteitenweger is te vinden op: www.activiteitenweger.nl.


Bron: Meander Medisch Centrum