Financierbaarheid ziekenhuizen vereist heldere keuzes in transitie

Array

De huidige transitie naar meer marktwerking in de ziekenhuiszorg brengt kansen, maar ook risico’s met zich mee. Maatregelen om het stelsel duurzaam in te richten stapelen zich op. De productie is onder druk komen te staan. Ook beginnen ziekenhuizen steeds meer op ‘gewone’ bedrijven te lijken. Een faillissement is niet langer ondenkbaar.

Ziekenhuizen zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun continuïteit en het vergroten van de veelal dunne marges. De vele beleidsmaatregelen zorgen voor een continue dynamiek die voorlopig alleen maar in hevigheid toeneemt. image001De exploitatierisico’s die dit met zich meebrengt, hebben ook hun weerslag op de financierbaarheid. Ziekenhuizen krijgen met strengere voorwaarden en hogere kosten van financiering te maken. Zij kunnen niet allemaal hetzelfde blijven doen. De druk op productie en omzet stelt nieuwe eisen: meer focus, terug naar de kern, voldoende flexibiliteit en een actief beheer van werkkapitaal. Om regie over de eigen toekomst te kunnen voeren is verder intensieve samenwerking met eerste- en tweedelijns partners en verzekeraars van groot belang. Net als het maken van heldere portefeuillekeuzes. Een onderscheidende (regionale) concurrentiepositie zal steeds vaker het succes bepalen op de weg naar financierbare groei. Download hier het rapport Sectorvisie Ziekenhuiszorg – Financierbaarheid vereist heldere keuzes in transitie – april 2014.pdf

Bron: ING

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen