Top of the Profs

Array

Vijf publiekslezingen van vooraanstaande RUG-hoogleraren
Wat heeft hoogleraar psychologie en bestsellerauteur Douwe Draaisma te zeggen over dromen in de film? Hoe ziet een rondleiding van hoogleraar nanotechnologie Ben Feringa door de moleculaire wereld eruit? In vijf lezingen vertellen vijf RUG-hoogleraren over hun vakgebied op bijzondere locaties in Groningen, Assen en Leeuwarden. De lezingen vinden plaats in het kader van de viering van het 400-jarig bestaan van de RUG.

 De andere Groningse topprofessoren zijn Cisca Wijmenga (genetica), Bram Buunk (sociale psychologie) en Eric Bergshoeff (fysica). De lezingen worden gegeven van 20.00-21.30 uur. De toegang kost €3,-.

onderzoek researchProgramma

– Cisca Wijmenga  | 19 mei 2014   | Academiegebouw, Groningen

– Ben Feringa       | 28 mei 2014   | Infoversum, Groningen

– Douwe Draaisma |  3 juni 2014    | Post Plaza, Leeuwarden

– Eric Bergshoeff   |  10 juni 2014   | Infoversum, Groningen

– Bram Buunk        | 12 juni 2014   | Drents Museum, Assen

 

Cisca Wijmenga over Genetica

Maandag 19 mei | 20.00 – 21.30 uur | Academiegebouw, Groningen

 

Genetica: feiten en fabels

Iedere dag lezen of horen we wel iets over DNA en erfelijkheid. Maar hoe zit het eigenlijk met erfelijkheid? Kunnen we bijvoorbeeld voorspellen hoe ons leven eruit gaat zien aan de hand van ons DNA? Of selecteren op kinderen met blauwe ogen en een talent voor piano spelen? In deze lezing wordt uitleg gegeven over DNA en erfelijkheid, en wat we wel en niet kunnen voorspellen aan de hand van DNA.

 

Ben Feringa over Nanotechnologie

Woensdag 28 mei | 20.00 – 21.30 uur | Infoversum, Groningen

 

De Kunst om Klein te Bouwen

Toen Richard Feynman in 1959 zijn inmiddels beroemde uitspraak deed ‘there is plenty of room at the bottom’, waren er weinigen die vermoedden dat deze ‘ruimte’ 40 jaar later een van de belangrijkste speelvelden van de natuurwetenschappen zou worden. Het betreft het ontwikkelen van functionele materialen en moleculaire systemen met dimensies van 1 – 100 nm ( 1 nanometer is 1 miljardste meter ). Recente vondsten uit de moleculaire biologie bieden een fascinerend inzicht in de structuur en functie van talloze ‘nanomachines’ in de levende natuur en een geweldige inspiratiebron om ‘klein te bouwen’. De uitdaging uit moleculaire bouwstenen met nanoprecisie de materialen van de toekomst te ontwikkelen brengt fysici, chemici en biologen bij elkaar. In deze voordracht wordt deze ‘bottom-up’ benadering in de moleculaire nanotechnologie geïllustreerd waarbij ontwerp, synthese en toepassing van moleculaire schakelingen en moleculaire motoren centraal staan.

 

Douwe Draaisma over Hersenen

Dinsdag 3 juni | 20.00 – 21.30 uur | Post Plaza, Leeuwarden

 

Dromen tussen de lakens en op het witte doek
Al in 1897 verschenen de eerste droomsequenties in films. Maar hoe realistisch zijn al die filmdromen? Lijken nachtmerries in films op echte nachtmerries? Komen erotische dromen op het witte doek overeen met wat er tussen de lakens gedroomd wordt? Aan de hand van een reeks droomsequenties zal Douwe Draaisma laten zien dat de ‘filmtaal’ voor lucide dromen, nachtmerries, vliegdromen en erotische dromen hier en daar fors afwijkt van wat we intussen uit wetenschappelijk onderzoek over dromen weten. Hij geeft een rondleiding door de geschiedenis van de filmdroom. Over waarom Freud een hekel had aan de cinema, maar de cinema wel van Freud hield. Over dromen in zwart-wit of kleur. En over de denkfout achter erotische dromen in films.

 

 

Eric Bergshoeff over Relativiteitstheorie

Dinsdag 10 juni | 20.00 – 21.30 uur | Infoversum, Groningen

 

De Wondere Wereld van de Speciale Relativiteit

Kun je sneller gaan dan het licht? Heeft licht eigenlijk wel een snelheid en, zo ja, hoe groot is die snelheid dan? Hoe zit het nu precies met de tijd, loopt de tijd echt langzamer als je sneller beweegt? Dit zijn allemaal vragen die beantwoord kunnen worden met de Speciale Relativiteitstheorie van Einstein. In deze lezing zal de wondere wereld van de Speciale Relativiteit en de rol van Einstein voor buitenstaanders beschreven worden. Voorkennis is niet vereist!

 

Bram Buunk over Jaloezie

Donderdag 12 juni | 20.00 – 21.30 uur | Drents Museum, Assen

 

Jaloezie

Jaloezie is een vaak heftige emotie, die in allerlei situaties kan opspelen. In deze lezing wordt ingegaan op het onderscheid tussen meer ziekelijke en meer ´normale´ jaloezie, op de hormonale basis hiervan, op de rol van de rivaal, en op de onbewuste factoren die in dit verband een rol kunnen spelen.

 

400 vragen

 

Top of the Profs maakt deel uit van de 400 vragen. Ter gelegenheid van haar 400ste verjaardag geeft de universiteit iedereen de kans vragen voor te leggen aan deskundigen bij de RUG. Ruim 400 vragen zijn er binnengekomen en al deze vragen worden beantwoord: lezingen en experimenten, kinderkenniscafés en kindercolleges, fietstochten en een familiedag.

 


Text Box:                 Foto: Sacha de Boer400 dagen voor 400 vragen is een uitgebreid publieksprogramma. Er zijn programma’s voor scholen en ook rijdt de RUG Discovery-truck, de mobiele collegezaal, uit. Er zijn lezingen over lichamelijke ongemakken, over micro- en macrokosmos en het walvisvaarderseiland Jan Mayen. In samenwerking met Studium Generale wordt een collegereeks georganiseerd met drie internationale toponderzoekers: Bruno Latour, Abram de Swaan en Martin Rees. Er is een interactieve talkshow met politici over de wisselwerking tussen politiek en media en een debatavond over de rechtspraak in Nederland. Tot slot zijn er twee recreatieve fietstochten van Groningen naar Eelde op zaterdag 7 juni.

http://www.rug400.nl/nl/agenda/400-dagen-voor-400-vragen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen