Delinquente 12-minners vaak ook later op verkeerde pad

Array

Kinderen die voor hun twaalfde met de politie in aanraking komen, hebben vaak psychische problemen. Een politiecontact is daarmee een kans om bij deze kinderen problemen te herkennen en zo nodig te behandelen. Tegelijkertijd laat een ander deel van deze delinquente 12-minners juist een stabiel patroon van weinig of zelfs een afnemend aantal problemen zien. Het tijdig herkennen van wie wel en wie juist geen problemen heeft, maakt passende hulp mogelijk voor wie dat echt nodig heeft. Zo worden stigmatisering en onnodige interventies voorkomen. Aldus onderzoeker Charlotte Geluk die op 16 mei promoveert bij VU medisch centrum. Dit is de eerste keer dat deze groep op een zo’n uitgebreide schaal werd onderzocht.

Jeugdigen die voor hun 12e levensjaar starten met delinquent gedrag hebben een relatief groot aandeel in de criminaliteitscijfers. Dit leidt tot hoge maatschappelijke kosten. gesloten-jeugdzorgTot nu toe was echter nog weinig bekend over deze 12-minners en hun risico’s op herhaald delinquent gedrag. Charlotte Geluk heeft deze 12-minners langere tijd gevolgd. Uit haar onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in problematiek en toekomstige criminele carrière.

Bij een deel van de 12-minners is vooral sprake van gedragsproblemen en impulsief gedrag. Ook speelt er bij een deel een veelheid aan problemen: agressief en impulsief gedrag, maar ook somberheid, problemen in de sociale omgang, gezinsproblematiek, etc. Veel 12-minners blijven delinquent gedrag vertonen. Met name de groep met meerdere problemen is ook vaak zélf slachtoffer van geweld en pesten.

Daarnaast bestaat er een groep 12-minners die relatief weinig problemen heeft en een lage kans op herhaling en slachtofferschap. Een eerste politiecontact kan dus ook een incident zijn en hoeft niet altijd te leiden tot langdurig, frequent en ernstig delinquent gedrag. Goede signalering en diagnostiek zijn noodzakelijk om kinderen die dat nodig hebben passende hulp te bieden en onnodig problematiseren te voorkomen.

Aansluitend aan deze promotie is er een conferentie voor experts en praktijkmedewerkers uit verschillende sectoren: o.a. gemeente, wetenschappers, jeugdzorg, ggz, school, politie, ouders. Tijdens deze conferentie wordt gediscussieerd over hoe ze de signalering, behandeling en langdurige zorg voor deze kinderen en hun gezinnen het beste zouden kunnen aanpakken in het licht van de transitie van specialistische zorg naar de gemeenten.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen