Voortaan weet de huisarts wel raad met seks

Array

Rutgers WPF brengt nieuwe website Seksindepraktijk.nl
Is het lastig voor huisartsen om met cliënten over seks te praten? Vanaf nu niet meer, want vandaag lanceert Rutgers WPF de nieuwe website www.seksindepraktijk.nl voor eerstelijns zorgprofessionals. Op deze website vinden zorgprofessionals informatie en handvatten rond seksuele problemen en tips hoe zij het gesprek over seksualiteit aan kunnen gaan. Dat is essentieel, want slechts 6% van alle mensen met seksuele vragen en problemen krijgt professionele hulp.

Seksualiteit blijft vaak onbesproken in de praktijk van huisartsen en andere eerstelijns professionals. Gêne wordt hiervoor door de professionals als belangrijke reden gegeven. Ook geven zorgverleners aan dat ze onvoldoende deskundig zijn om problemen te signaleren, mensen goed te kunnen helpen of seksualiteit bespreekbaar te maken. seks in de praktijkDianda Veldman, directeur Rutgers WPF, vindt dat jammer: “Seksualiteit is een basaal onderdeel in het leven van iedereen. Het bestrijkt tal van onderwerpen: van erectie- en orgasmeproblemen tot vragen over anticonceptie en genderdysforie. In elke zorgpraktijk zou seksualiteit een vanzelfsprekend onderwerp moeten zijn.”

Wal en schip
Huisartsen sturen cliënten met seksuele problemen veelal door. Voorheen konden cliënten terecht bij gespecialiseerde poliklinieken Seksuologie in ziekenhuizen, maar die zijn bijna allemaal wegbezuinigd. Nu worden cliënten doorverwezen naar urologen en gynaecologen, maar bij niet-medische probleem worden ze weer terugverwezen naar de huisarts. Daardoor vallen veel mensen met problemen in hun seksleven tussen wal en schip. Dianda Veldman: “Bij minder complexe seksuele problemen kunnen huisartsen prima zelf hulp bieden. De website www.seksindepraktijk.nl kan ondersteunen.” Overigens verwijzen huisartsen weinig door naar een seksuoloog. Wanneer een cliënt wel bij een seksuoloog terecht komt, moet hij de consulten zelf betalen; sinds 1 januari 2014 wordt seksuologische hulp bij vrijgevestigde seksuologen niet meer vergoed.

Website
Op www.seksindepraktijk.nl staat naast veel informatie ook de seksuele levensloop van een mens beschreven. Voor complexere problemen vindt de zorgprofessional doorverwijsmogelijkheden. Ook nieuwe inzichten en relevante nieuwsberichten worden gepubliceerd. Er is speciale aandacht voor het ontwikkelen van beleid over seksualiteit in instellingen voor langdurige zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen