Eenduidig landelijk beleid infectiepreventie noodzakelijk

Array

resistente-bacterie-200x184Conclusie symposium ‘Multiresistente bacteriën’
In grote getale waren artsen, verpleegkundigen, arts-microbiologen en beleidsmakers van high risk afdelingen en infectiepreventiemedewerkers donderdag 15 mei te gast in Ridderkerk waar het symposium over multiresistente bacteriën in de regio plaatsvond. Rijnmond IC, een samenwerkingsverband van de Intensive Care afdeling van het Maasstad Ziekenhuis  en het Erasmus MC organiseerde deze dag met als doel de geschiedenis, de actualiteit en toekomst van het infectiepreventiebeleid in Nederland op praktische wijze te belichten. De belangrijkste conclusie was dat er een landelijk infectiepreventiebeleid moet komen.

Werkveld bepaalt gezamenlijk beleid waarop Inspectie kan toetsen
Sprekers van onder meer de IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg), het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) deelden hun visie over infectiepreventie. Iedereen was het er over eens: een eenduidig landelijk beleid moet er gaan komen. Een uitgebreide discussie ging daaraan vooraf waarbij M. Langelaar, coördinerend specialistisch senior inspecteur van de IGZ aangaf dat het werkveld eenduidige regels moet opstellen waar de inspectie op kan toetsen.

De beroepsgroepen moeten hiervoor met elkaar overleggen om tot een gezamenlijk financieel haalbaar  infectiepreventiebeleid te komen. Wel benadrukte mevrouw Shackleton, manager Kwaliteit & Organisatie van de NVZ, het belang van een goede afstemming tussen de beroepsgroepen, om te beoordelen dat deze richtlijnen niet strijdig zijn met eerder vastgestelde richtlijnen. De raden van bestuur van de ziekenhuizen blijven daarbij eindverantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid. Het kwaliteitsbeleid vereist een lange termijn visie, ook vanuit de overheid.

Kwaliteit werkt kostenverlagend
Johan Dorresteijn, lid raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis benadrukt tijdens zijn presentatie dat goede kwaliteit zonder extra infectie goedkoper is en daarmee het kostenaspect minder belangrijk. “Goede hygiëne is belangrijk om ziekenhuisinfecties te voorkomen. Alle medewerkers dienen zich betrokken te voelen om voor de patiënt zo veilig mogelijk te werken. Dit vereist professionaliteit van het verzorgend personeel en de afdeling Infectiepreventie.  Door de intensieve samenwerking met de ziekenhuizen in de regio, komt het geregeld voor dat artsen in diverse ziekenhuizen werkzaam zijn. Het infectiepreventiebeleid behoeft dan geen discussie indien we overal eenduidig werken”, bevestigt Dorresteijn.

Intensieve samenwerking IC Erasmus MC en IC Maasstad Ziekenhuis
In juni 2013 formaliseerden de Intensive Care afdelingen van de ziekenhuizen hun samenwerking met een overeenkomst. Het symposium ‘Multiresistente bacteriën’ dit jaar is een van de gezamenlijke onderwerpen op de agenda. Beide partijen zetten zwaar in op een infectiepreventiebeleid om ziekenhuisinfecties terug te dringen. Sinds 2013 nemen zij ook deel aan het project ‘Handen uit de mouwen’, een uniek initiatief van alle Rijnmondse ziekenhuizen om reeds samen werken aan een eenduidig beleid op het gebied van infectiepreventie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen