70 miljoen euro voor grensverleggende wetenschap

Array

vidi-subsidieNWO kent Vidi’s toe aan 88 toponderzoekers. Zij ontvangen elk maximaal 800.000 euro, om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. 14 projecten vallen binnen ZonMw in het gebied van de medische wetenschappen.

Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bestaande uit Veni, Vidi en Vici. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. De onderwerpen waar de Vidi-laureaten onderzoek naar gaan doen lopen uiteen van lawines in de diepzee,  behandeling van hartritmestoornissen door licht tot afwegingen tussen EU-doelstellingen en nationaal beleid door rechters.

In de alfabetische lijst vindt u alle Vidi-onderzoekers en korte samenvattingen van de onderzoeksprojecten.

Vidi
Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij 5 jaar lang onderzoek doen.

NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Veel goede wetenschappers
540 onderzoekers dienden bij NWO een Vidi-aanvraag in. NWO heeft aan 88 onderzoekers (waarvan 30 vrouw) een Vidi toegekend. Deze Vidi-toekenningen betreffen de ronde uit 2013. Het steunen van getalenteerde onderzoekers in hun wetenschappelijke carrière is een essentiële voorwaarde voor wetenschappelijke vernieuwing. NWO blijft daarom inzetten op het stimuleren van wetenschappelijk talent.

Vernieuwingsimpuls
Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen