Leeftijd gekoppeld aan metrohaltes

Array

Metrokaart_RET_RotterdamEr bestaan grote verschillen in levensverwachting per buurt en metrostation in Rotterdam, zowel bij vrouwen als bij mannen. Wie bij halte Nesselande woont, wordt het oudst.Dat onthult prof. Lex Burdorf van het Erasmus MC woensdag 28 mei in zijn lezing ‘Lang leven in Rotterdam’, in het Bibliotheektheater.

Tarwewijk
Vrouwen die bij metrostation Nesselande wonen, worden gemiddeld 84, terwijl vrouwen die vanuit station Wilhelminaplein naar huis in Feijenoord lopen maar 76,5 jaar halen. Bij mannen bestaan zulke verschillen ook. In Nesselande, Kralingen-Oost en ’s Gravenland worden zij een stuk ouder dan in de Tarwewijk en Afrikaanderwijk. Meer voorbeelden staan in de metrolijst.

Verhuizen
Burdorf: “Win je zes jaar als je van de Tarwewijk naar Nesselande verhuist? Niet per se, want mensen nemen hun leefstijl mee. Betaald werk, niet roken, genoeg bewegen en frisse lucht inademen oefenen een positieve invloed uit.”

Betaald werk
Goed nieuws is dat in Rotterdam de dosis fijnstof in de lucht de afgelopen twintig jaar bijna is gehalveerd. Voor werkgelegenheid is blijvend aandacht nodig: “Er is een ontstellend duidelijk verband tussen werkloosheid en een slechte gezondheid,” zegt hij. Meer bewegen is ook goed. De gemiddelde oudere beweegt maar vijfhonderd meter per dag.

Klein verschil
Burdorf: “Rotterdammers leven anderhalf jaar korter dan de gemiddelde Nederlander. Dit lijkt een klein verschil, maar is het niet. Bij kanker worden medicijnen van tienduizenden euro’s voorgeschreven om het leven met enkele maanden te verlengen.”

Gezond blijven
Oud worden in één ding, gezond blijven een ander. Daar zijn de verschillen helaas dramatisch, zegt Burdorf. Iemand die hbo- of universitair is opgeleid, geniet negentien jaar langer van een goede gezondheid dan iemand met alleen basisschool.

Cephir
Burdorf is hoogleraar op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Hij is verbonden aan Cephir, de academische werkplaats waar onderzoek wordt verricht naar de gezondheid in Rotterdam.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen