#ASCO14 Toevoeging docetaxel aan hormoontherapie verlengt leven van mannen met uitgezaaide hormoongevoelige prostaatkanker met bijna 14 maanden

Array

Grootste winst sinds 1950 in behandeling van prostaatkanker

Belangrijk nieuws op het gebied van de behandeling van prostaatkanker van ASCO; het grootste oncologie congres ter wereld. Behandeling van prostaatkanker met nieuwe aanpak geeft bijna 14 maanden langere overleving, indien chemotherapie bij aanvang al wordt toegevoegd aan de standaardbehandeling met hormonen. Nederlandse deelnemers behandelaars spreken van ingrijpende veranderingen in bestaande behandeling n.a.v. deze uitkomsten.
Chicago 1 juni 2014 Het toevoegen van docetaxel aan hormoontherapie verlengt het leven van mannen met uitgezaaide hormoongevoelige prostaatkanker. De studie analyseerde de behandeling van 790 mannen die werden gediagnosticeerd met uitgezaaide prostaatkanker,wat betekent dat de ziekte was buiten de prostaat te verspreiden.

 

Door het toevoegen van de chemotherapie medicijn docetaxel naast de standaard hormoontherapie (ook bekend als androgeen deprivatie therapie ( ADT ), overleden minder patiënten en velen leefden langer. Na 29 maanden was 136 mensen die alleen de hormoontherapie (ADT) kregen overleden en 101 mannen uit in de combinatiegroep van docetaxel en ADT.

De gemiddelde totale overleving voor de ADT groep was 44 maanden, terwijl degenen die ook docetaxel naast de hormoontherapie kregen voorgeschreven, leefde 57,6 maanden. ADT is een effectieve therapie maar uiteindelijk wordt de prostaatkanker bij meeste patiënten resistent, waardoor de kanker zich toch weer kan verspreiden .

” Hormoontherapie is de standaard behandeling voor prostaatkanker sinds de jaren 1950″, aldus hoofdauteur van de studie Christopher Sweeney van het Dana Farber Cancer Institute in Boston , Massachusetts .

Het onderzoek werd gepresenteerd op de jaarlijkse American Society of Clinical Oncology conferentie .

” Deze resultaten tonen aan hoe ‘ oude middelen ‘ een nieuwe impuls kunnen geven om het leven van patiënten te verbeteren en uit te verlengen nadat ze de diagnose prostaatkanker hebben geregen , ” zei ASCO president Clifford Hudis tijdens de persconferentie hedenochtend .

Chemotherapie met het medicijn docetaxel ( Docefrez , Taxotere ) in combinatie met de standaard hormoontherapie verlengt het leven van mannen met nieuw gediagnosticeerde uitgezaaide hormoongevoelige prostaatkanker. Uitgezaaide kanker is kanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, en hormoongevoelige prostaatkanker. De tumor gebruikt mannelijke hormonen (androgenen) om te groeie . Hormoontherapie , ook wel androgeen deprivatie therapie ( ADT ), verlaagt het niveau van androgenen in het lichaam, wat helpt bij het vertragen of stoppen de groei van kanker . Echter, uiteindelijk reageert de tumor niet meer op deze therapie (wordt resistent) en begint dan toch weerte groeien, toevoeging van de chemotherpaie an dit proces vertragen. Mannen die beide middelen kregen leefde ongeveer 14 maanden langer dan degenen die in eerste instantie kreeg alleen ADT ontvingen.

Wat dit betekent voor patiënten

” Hormoontherapie is een standaard behandeling voor prostaatkanker is sinds de jaren 1950 , ” aldus hoofdauteur van de studie Christopher Sweeney , MBBS , een medisch oncoloog in het Lank Center van Genitourinary Oncologie bij het ??Dana – Farber Cancer Institute in Boston , MA . “Dit is de eerste studie om een strategie die de overleving verlengt voor mannen met nieuw gediagnosticeerde uitgezaaide prostaatkanker te identificeren. Het voordeel is aanzienlijk en garandeert dit is een nieuwe standaard behandeling voor mannen die hoge mate ziekte en kunnen chemotherapie . ”

Vragen die u aan uw arts kan stellen

Welk type prostaatkanker heb ik? Is het hormoongevoelige ?
Heeft verspreid naar andere delen van mijn lichaam ? Hoe beïnvloedt dit mijn kans op herstel ?
Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden ?
Welke behandeling raden jullie aan ? Waarom ?
Wat zijn de volgende stappen als de eerste behandeling niet meer werkt ?

The prostate cancer trial (abstract LBA2) being presented at the plenary session offers a new treatment paradigm of adding chemotherapy early on in the disease, and using it in combination with androgen-deprivation therapy (ADT) in men with newly diagnosed hormone-sensitive metastatic disease. ADT has been the standard first-line therapy in this clinical situation for more than 50 years, and typically chemotherapy is used in prostate cancer only when the disease becomes resistant and progresses despite ADT. In this clinical trial, known as E3805, chemotherapy (docetaxel) was used together with ADT from the outset in one group of patients, and was shown to extend survival by 10 months when compared with ADT alone.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen