Kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde vernieuwen de eerstelijns ouderenzorg

Array

Foto's van handen van een jonge vrouwe en een oude vrouw gemaakt tbv het project Actieplan Ouderen in veilige handenFoto's van handen van een jonge vrouwe en een oude vrouw gemaakt tbv het project Actieplan Ouderen in veilige handenkwetsbare_ouderen-1-200x200Op 6 juni studeert de honderdste kaderhuisarts Ouderengeneeskunde af aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Die mijlpaal wordt gevierd met een feestelijk symposium in Oegstgeest. De kaderhuisartsen ondersteunen de huisarts in zijn regisseursrol in de regio en zetten organisatorische veranderingen in gang.

De zorg voor kwetsbare ouderen is enorm in beweging. Steeds meer mensen blijven ondanks verschillende aandoeningen thuis wonen. Hoe leveren we hen kwalitatief goede zorg en ondersteuning? Vanuit deze vraag werd in 2007 in Leiden een tweejarige kaderopleiding opgezet. Inmiddels zijn 100 huisartsen met meer specialistische kennis over kwetsbare ouderen afgestudeerd. Zij zijn opgeleid om hun kennis van de ouderengeneeskunde te delen met anderen en om organisatorische veranderingen in gang te zetten en te begeleiden.

Laagdrempelig aanspreekpunt
“Ouderen kampen vaak met meerdere problemen en verliezen daarbij het overzicht in het zorgveld met alle hulpverleners”, zegt Annet Wind, coördinator van de kaderopleiding. “Huisartsen zijn het laagdrempelige aanspreekpunt voor ouderen en treden op als regisseur. Dat geeft de kwetsbare oudere houvast en leidt tot gerichte, betere zorg.” De kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde ondersteunen de huisartsen in deze regisseursrol door het geven van adviezen en scholingen en door het opzetten van samenwerkingsprojecten.

Zelfredzaamheid stimuleren
De veranderingen in de zorg voor kwetsbare ouderen scheppen ook nieuwe kansen en oplossingen, vindt Wind. De in Leiden opgeleide kaderhuisartsen zijn gefocust op de wensen en mogelijkheden van ouderen zelf en willen zelfredzaamheid stimuleren met behulp van familie en vrijwilligers. Wijk- en praktijkverpleegkundigen kunnen samen met de oudere en de betrokken hulpverleners een zorgplan opstellen, wat een goede samenhang en afstemming tussen de verschillende hulpverleners mogelijk maakt. Huisartsen zetten hiertoe de lijnen uit en zijn eindverantwoordelijk in dit proces.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen