BBC-serie Over mijn lijf op NPO Doc

Array

>Vanaf 16 juni iedere maandagavond om circa 20.25 uur
Over mijn lijf (oorspronkelijke titel: Inside the Human Body) is een  buitengewoon mooi gemaakte serie van de BBC over de werking van het menselijk lichaam. Met behulp van CGI-beelden wordt van binnenuit getoond hoe spieren, organen, bloed en huid reageren op verschillende omstandigheden. Deze aanpak wordt steeds geïllustreerd aan de hand van extreme ervaringen van mensen, zoals een vrouw die een zestiende kind verwacht of een man die negen minuten zijn adem kan inhouden.  Na het zien van deze reeks kijk je nooit meer op dezelfde manier naar je eigen lichaam. Op 16 juni zendt documentairekanaal NPO Doc de eerste twee delen van deze serie uit, in de daarop volgende weken kunt u kijken naar aflevering 3 en 4.

Sperma grootAflevering 1: Nieuw leven
De menselijke voortplanting is een wonderlijk proces. Miljoenen spermatozoïden racen naar de eicel, slechts één daarvan zorgt voor de bevruchting. In de aflevering Nieuw leven wordt een vrouw gevolgd die een drieling krijgt, een familie die een zestiende kind verwacht, en de oudste Siamese tweeling ter wereld.
Uitzending maandag 16  juni ca. 20.25 uur

Aflevering 2: Overleven
Het lichaam is continu bezig met overleven en verricht daarbij eindeloos veel kleine wonderen. In deze aflevering ontmoeten we opmerkelijke mensen die de grenzen van de fysieke mogelijkheden tarten, zoals een vrouw die tien jaar op chips leefde en Wim Hof, de Ice Man, die in gletsjermeren kan zwemmen die zo koud zijn dat anderen eraan zouden overlijden.
Uitzending maandag 16  juni ca. 21.20 uur (direct na afloop van aflevering 1)

Aflevering 3: Onze hersenen
Deze aflevering volgt de ontwikkeling van de hersenen van baby tot puberteit. We zien hoe een pasgeboren baby tegen de wereld aankijkt en hoe de eenjarige Angelina het behoorlijk goed doet met slechts een half functionerend brein. Verder tonen scans aan hoe de hersenen veranderen tussen het elfde en het twintigste levensjaar; deze veranderingen verklaren het klassieke opstandige en risicovolle pubergedrag.
Uitzending maandag 23 juni ca. 20.25 uur

Aflevering 4:  Afweer
De lucht zit vol bacteriën. Desondanks zijn de meesten van ons maar sporadisch ziek. En ook al heeft zonlicht de potentie om je DNA te vernietigen, toch geven wij mensen onze genen door zonder ons hele leven binnen te hoeven blijven. In deze laatste aflevering van de serie Over mijn lijf, zien we hoe het lichaam zich verdedigt tegen alledaagse gevaren. We ontmoeten onder anderen een man wiens handen operatief worden vervangen door die van een ander en Johnny, die vrijwel elke week gewond raakt bij het verdienen van zijn dagelijks brood.
Uitzending maandag 30 juni  ca. 20.25 uur

Kijk hier voor meer informatie en een promo over deze serie.
NPO Doc is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet:http://www.npodoc.nl
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 212
Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
Bij Delta: kanaal 35

Het digitale documentairekanaal NPO Doc maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met 2Doc op Nederland 2, Radio Doc op Radio 1 en www.npodoc.nl.

Bron: NPO Doc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen