Geheugenklachten kunnen microbloedingen in de hersenen voorspellen

Array

Richtlijn nodig om microbloedingen bij patiënten met hoge bloeddruk vroegtijdig te ontdekken
Wanneer patiënten met hoge bloeddruk aangeven dat ze bijvoorbeeld last hebben van lichte vergeetachtigheid kan dat duiden op microbloedingen in de hersenen. Als gevolg van die minuscule bloedingen kan ook het denkvermogen sterk achteruit gaan. Dat concluderen onderzoekers van Maastricht UMC+ uit onderzoek bij patiënten. De onderzoekers pleiten daarom voor de invoering van nieuwe richtlijnen om patiënten met hoge bloeddruk te screenen op hun eigen denkvermogen.

hersenGemiddeld heeft een derde van de Nederlandse bevolking tussen de 30 en 70 jaar last van een te hoge bloeddruk. Deze mensen hebben een verhoogd risico op het krijgen van onder andere hart-en vaatziekten, hartfalen of een herseninfarct. De oorzaak van een hoge bloeddruk is meestal onduidelijk en sluimert vaak onopgemerkt door. Het kan op een gegeven moment echter voorkomen dat patiënten om onverklaarbare redenen moeite krijgen met het onthouden van informatie of meer tijd nodig hebben voor het uitvoeren van eenvoudige taken. Volgens de onderzoekers van Maastricht UMC+ zijn deze symptomen dus niet geheel zonder gevaar.

Microbloedingen
In het onderzoek werden patiënten met een hoge bloeddruk allereerst vragen gesteld over hun eigen denkvermogen. Ze moesten daarbij zelf aangeven of zij problemen ervaarden met onder andere hun geheugen en hun denkcapaciteit. Daarna werd een neuropsychologische test afgenomen en ondergingen ze een MRI-scan. Patiënten die zelf al aangaven bijvoorbeeld moeite te hebben met het onthouden van informatie of het uitvoeren van eenvoudige denkopdrachten bleken op de MRI-scan in een aantal gevallen microbloedingen in de hersenen te hebben. Daarnaast bleken ze ook de neuropsychologische test aanzienlijk slechter te maken dan patiënten die aangaven geen problemen te hebben met hun denkvermogen.

Richtlijnen
De Maastrichtse onderzoekers pleiten voor nieuwe richtlijnen om patiënten met een hoge bloeddruk te screenen: ” ‘Heeft u de laatste tijd moeite gehad met uw geheugen?’ zou bijvoorbeeld een standaardvraag van de internist moeten zijn,” zegt hoofdonderzoekster Renske Uiterwijk. “Alleen op die manier kunnen geheugenproblemen in een vroeg stadium opgespoord worden. Zodoende kunnen patiënten tijdig leren leven met hun aandoening. Daarnaast lopen er ook onderzoeken die er op wijzen dat bepaalde medicatie een gunstig effect kan hebben bij dergelijke geheugenproblemen.”

In het wetenschappelijk tijdschrift Hypertension beschrijven de Maastrichtse onderzoekers hun bevindingen.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen