Operatieve behandeling van patiënten met hoge bloeddruk lijkt effectief

hoge_bloeddrukEen nieuwe techniek voor de behandeling van mensen met hoge bloeddruk wordt getest in het Hart- en Vaatcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis. Maandag 14 juli is een zogenoemd halsslagaderimplantaat succesvol geplaatst bij een patiënt met te hoge bloeddruk. De hoge bloeddruk van deze patiënt was tot nu toe onbehandelbaar. Het plaatsen van het implantaat brengt daar verandering in. Het verlaagt de bloeddruk onmiddellijk. De levensverwachting en kwaliteit van leven van deze patiënt verhoogt hierdoor sterk. Het St. Antonius is voorlopig het eerste en enige ziekenhuis in Europa dat deze operatie uitvoert.

In Nederland heeft 10% van de bevolking last van een te hoge bloeddruk. Voor meer dan 550.000 mensen uit deze groep bestaat nog geen oplossing, omdat zij niet reageren op medicijnen of omdat medicijnen ongewenste complicaties geven. Tot nu toe zijn er voor deze mensen weinig oplossingen. Een blijvend verhoogde bloeddruk kan leiden tot complicaties zoals een hersenbloeding, hartinfarct of orgaanschade. De verwachting is dat door het implantaat de levensverwachting en kwaliteit van leven van deze groep patiënten worden verhoogd.

“Uniek aan deze methode is dat het eigen systeem van het lichaam wordt versterkt. Het maakt dus niets kapot maar zorgt voor extra prikkels in het lichaam waardoor de bloeddruk daalt. Het is een innovatieve oplossing en ik verwacht dat dit implantaat een positieve uitwerking heeft voor grote groepen patiënten”, aldus cardioloog dr. Jan van der Heyden van het St. Antonius Ziekenhuis.

Met deze techniek wordt een implantaat (MobiusHD for clinical trial use only) middels een katheter via de slagader in de lies en in de halsslagader aangebracht. Daar stimuleert het implantaat de natuurlijke beweging van de halsslagader wat ervoor zorgt dat er een extra prikkel het zenuwcentrum binnenkomt. Dat zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt.

Van der Heyden: “Bij de eerste patiënt zorgde de relatief kleine ingreep voor een groots effect. Van een zeer hoge bloeddruk, veranderde de bloeddruk naar ‘normaal’, wat natuurlijk perfect is. De vraag is nu hoelang dit effect aanhoudt en wat eventuele risico’s zijn van de methode. Mochten patiënten met een hoge bloeddruk willen meedoen aan dit onderzoek, dan kunnen zij zich melden bij het St. Antonius Ziekenhuis.”

De operatie wordt uitgevoerd bij patiënten die bij kennis zijn. Patiënten hoeven slechts twee dagen in het ziekenhuis te verblijven. Of en wanneer de nieuwe behandeling in gebruik wordt genomen is nog niet bekend. De eerste onderzoeksresultaten zullen waarschijnlijk eind 2014 worden gepubliceerd.

Kijk voor meer informatie op www.antoniusziekenhuis.nl/hogebloeddruk